Το Βαρβάκειο για τον Βαρβάκη και την ιστορία του σχολείου

Η καθηγήτρια του Βαρβακείου Γυμνασίου Ελένη Γκίκα επιμελήθηκε του  καταλόγου των δράσεων που τα τελευταία χρόνια το σχολείο μας έχει οργανώσει σε αυτή την κατεύθυνση -και είναι στ αλήθεια εντυπωσιακός τόσο ο αριθμός όσο και η ποιότητα του περιεχομένου και το εύρος τους.

 

 

  1. ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Ι. ΒΑΡΒΑΚΗ (2023), «Ιωάννης Βαρβάκης, ένας πρώιμος διαφωτιστής» (επιμ Χρυσάνθη Κουτσιβίτη, φιλόλογος)

 

  1. ΑΦΙΕΡΩΜΑ «1821-2021 ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΒΑΚΗΣ» (2021)

Το σχολείο μας συμμετείχε στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821 με αφιέρωμα  στον εθνικό ευεργέτη Ιωάννη Βαρβἀκη, αναδεικνύοντας τη συμβολή του στον εθνικό αγώνα και την παιδεία. Δημιουργήθηκε πεδίο στην ιστοσελίδα του σχολείου, όπου αναρτήθηκαν αρχειακό υλικό, μαθητικές δημιουργίες, άρθρα, εποπτικό υλικό (βλ. http://gym-peir-athin.att.sch.gr/varvakis/ ). Τα κείμενα περιλαμβάνονται και σε ειδικό αφιέρωμα  στο Λεύκωμα 2020-21, το οποίο είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του σχολείου (http://gym-peir-athin.att.sch.gr/)

 

 

  1. ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ «ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ» (2021)

To ψηφιακό παιχνίδι αποτελεί μετασχηματισμό του έντυπου επιτραπέζιου εκπαιδευτικού παιχνιδιού που δημιουργήθηκε από τον Όμιλο Ιστορίας   (σχ έτος 2017-2018). Υλοποιήθηκε  από ομάδα μαθητών/τριών (σχ έτος 2020-21) στο πλαίσιο του μαθήματος της Πληροφορικής. (https://scratch.mit.edu/projects/485145118/).

Έλαβε το 1ο βραβείο στον 2ο Διεθνή Διαγωνισμό Δημιουργίας Επιτραπέζιου και Ψηφιακού       Αφηγηματικού Παιχνιδιού «το μάθημα… παιχνίδι»  του ΕΚΟΜΕ.

 

  1. ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Ι. ΒΑΡΒΑΚΗ (2021), «Το αφήγημα της ζωής μου» (επιμ. Μαίρη Μπελογιάννη, φιλόλογος)

( το βίντεο της εκδήλωση βρίσκεται στο κανάλι Youtube του σχολείου https://www.youtube.com/channel/UCerGYVARFu0fCIb21jlY0Vw).

 

 

  1. ΔΙΆΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ 6ο ΔΙΕΘΝΉ ΜΑΘΗΤΙΚΌ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΌ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΎ ΚΈΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ (2019)

Βίντεο ομάδας μαθητών  και μαθητριών  με τίτλο «Στιγμές από την ιστορία του      σχολείου μας: Το Βαρβάκειο Πρότυπο Γυμνάσιο»,  στο οποίο αξιοποιήθηκε  αρχειακό υλικό και αφηγήσεις αποφοίτων για την παρουσίαση της διαδρομής του Βαρβακείου  στον χρόνο.

 

  1. ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ««ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ ΙΩΑΝΝΗ ΒΑΡΒΑΚΗ» (2018)

Το έντυπο επιτραπέζιο εκπαιδευτικό παιχνίδι δημιουργήθηκε από μαθητές και μαθήτριες του Ομίλου Ιστορίας το σχ έτος 2017-18. Έχει την έγκριση του ΥΠΑΙΘ και διατίθεται για  δανεισμό σε σχολεία.

 

  1. ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΠΑΙΔΕΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940-1944 ΜΑΘΙΟ ΠΟΤΑΓΑ – ΔΙΟΝΥΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ – ΓΙΑΝΝΗ ΧΟΥΠΗ (2017) Εορτασμός  Εθνικής Επετείου 28ης Οκτωβρίου.

 

 

  1. ΔΥΟ ΓΕΝΙΈΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΥΝΟΜΙΛΟΎΝ: Η ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ 1949 ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΓΕΝΙΆ ΤΟΥ 2017 (2017) Συνομιλία μαθητών και μαθητριών με τον απόφοιτο της Βαρβακείου Σχολής κ. Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, χειρουργό, πρώην Διευθυντή του Νοσοκομείου Ερυθρός Σταυρός, που εισήχθη στο Βαρβάκειο το 1949. Ο κ Παπαευαγγέλου μίλησε στους μαθητές και μαθήτριες για όσα του πρόσφερε το σχολείο  αλλά και για όσα πρόσφερε ο ίδιος σε αυτό, κάνοντας μία σύντομη αναφορά στην επαγγελματική του σταδιοδρομία. Στο τέλος της συνάντησης, τέσσερις μαθητές απέδωσαν με εκφραστική ανάγνωση την έκθεση του κ. Παπαευαγγέλου με θέμα «Εντυπώσεις από την επίσκεψιν εις τον κεντρικόν σταθμόν Αγίου Γεωργίου». Το κείμενο αυτό, που γράφτηκε με την αφορμή ενός διαγωνισμού το 1950 μετά από επίσκεψη στον κεντρικό ηλεκτρικό σταθμό Κερατσινίου, προκρίθηκε στα 25 καλύτερα από το σύνολο των 1263 που υποβλήθηκαν και συμπεριλήφθηκε σε ένα φυλλάδιο, το οποίο προλόγισε ο λογοτέχνης Σ. Μυριβήλης.

 

 

  1. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ ΚΑΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (2014) Παρουσίαση του λευκώματος «150 χρόνια ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ. Η σχολική ζωή σε ένα ιστορικό σχολείο» (εκδ. Βαρβάκειον Ίδρυμα) και έκθεση φωτογραφίας από το υλικό του λευκώματος.

 

 

  1. ΕΤΗΣΙΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ Ι. ΒΑΡΒΑΚΗ (2013) «Όραμα παιδείας και τέχνης: ο Ι. Βαρβάκης και η εποχή του» (επιμ. Έλενα Γκίκα, φιλόλογος, Μαίρη Μπελογιάννη, φιλόλογος)

 

 

  1. ΕΚΔΟΣΗ ΛΕΥΚΩΜΑΤΟΣ (2013) «150 χρόνια ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ. Η σχολική ζωή σε ένα ιστορικό σχολείο», εκδ Βαρβάκειον Ίδρυμα

 

 

  1. ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΩΝ 150 ΧΡΟΝΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ 1860-2010 (2010) «150 χρόνια Βαρβάκειο.
    Η ζωή σ’ ένα ιστορικό σχολείο»,
    18 Δεκεμβρίου 2010, αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

  1. Ο ΒΑΡΒΑΚΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟ. Εισηγήσεις ημερίδας. Επιμ. Σ Γελαδάκη, εκδ Ταξιδευτής , (2010)

 

  1. ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ, Βαρβάκειο Ίδρυμα, http://ilektronikomouseio.varvakeionidryma.gr/ Το Ηλεκτρονικό Μουσείο του Βαρβακείου έχει ως στόχο τη διάσωση, την έρευνα και τη μελέτη της ιστορίας της εκπαίδευσης στο Βαρβάκειο. Στην ψηφιακή συλλογή, η οποία εμπλουτίζεται, εκτίθενται ανά δεκαετίες πτυχές του εκπαιδευτικού έργου, αντικείμενα και αναμνήσεις της σχολικής ζωής, αρχειακό υλικό, εκδόσεις.

 

  1. ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΟΔΥΤΕΣ https://schoolpress.sch.gr/istoriodites/   

Στο τεύχος του ψηφιακού περιοδικού  Ιστοριοδύτες, που εκδίδει ο Όμιλος Ιστορίας του σχολείου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στη 17 Νοέμβρη, παραχώρησαν συνεντεύξεις απόφοιτοι του σχολείου, στις οποίες περιέγραψαν τον αγώνα τους κατά της χούντας.

 

 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

  • Β. Ασημομύτης, Ιωάννης Βαρβάκης, Κάκτος, Αθήνα 2001.

 

  • «Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή. Η εποχή των Αρίστων», Σύλλογος Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής, εκδ. Κάκτος 2007.

 

  • Ε. Γκίκα, Μ. Μπελογιάννη, Βαρβάκης-Βαρβάκειο. Ο εθνικός ευεργέτης και το όνειρό του για την ίδρυση Λυκείου «προς διηνεκή εκπαίδευσιν της νεολαίας», Ιστορία Εικονογραφημένη, τχ 644, Φεβρουάριος 2022, σελ.86–99

 

  • «Επετηρίς Βαρβακείου Ιδρύματος», επιμ. Γ. Μπίρη, Αθήναι 1961.

 

  • Μ. Π. Μπερνίτσα, «Το Βαρβάκειο όπως το έζησα στις δόξες του», Αθήνα 2009.

 

  • Χ. Π. Πετρόπουλου, «Ο δάσκαλός μου Αλέξανδρος Γ. Σαρής», Αθήνα 2005.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΑ  ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

 

  • «Ιωάννης Βαρβάκης, ο κουρσάρος που έγινε Εθνικός Ευεργέτης», Μηχανή του χρόνου, Cosmote TV, 2019.