Ο απολογισμός της χρονιάς

Ιούλιος 2022:  δημοσιεύθηκε στην Καθημερινή ειδικό ψήφισμα για τον θανόντα  συναπόφοιτο Ηλία Νικολακόπουλο.

Αύγουστος-Σεπτέμβριος 2022: ενόψει της έναρξης το νέου σχολικού έτους, ικανοποιήθηκε αίτημα του Βαρβακείου Λυκείου που αφορούσε τον ελαιοχρωματισμό αιθουσών και διαδρόμων. Οι εργασίες έγιναν το Αύγουστο και ολοκληρώθηκαν το Σεπτέμβριο από εξειδικευμένα συνεργεία της εταιρείας ΜΤ ΑΤΕ του συναπόφοιτου Κωνσταντίνου Τσιούφη, ο οποίος κάλυψε εξ ολοκλήρου τη συνολική δαπάνη.

Οκτώβριος 2022: Στις 31/10/2022 μέλη του Δ.Σ. (Σωτήρης Ζησόπουλος, Δημήτρης Τζάνας, Μπάμπης Διβάρης, Πόπη Σωτηροπούλου και Γιώργος Κούνης) παρέστησαν στην εκδήλωση για την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «88 ρωγμές στο σκοτεινό αγέρα»,  του Κων/νου Τσιούφη, στο ΙΣΝ.

Νοέμβριος 2022: Στις 1/11/2022 ο Σωτήρης Ζησόπουλος με τον Μπάμπη Διβάρη παρέστησαν στην εκδήλωση των αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή.

Στις 5/11/2022 παρακολουθήσαμε την εξαιρετική ξενάγηση που έκανε η Άρτεμις Σκουμπουρδή στου Ψυρρή για τους 40 αποφοίτους, που είχαν δηλώσει συμμετοχή. Την ευθύνη της οργάνωσης είχε ο Γιώργος Κούνης.

Στις 13/11/2022 δώσαμε το παρόν στον «Αυθεντικό Μαραθώνιο Αθήνας» και ειδικότερα στη διαδρομή των 5 χλμ όπου συμμετείχαν σε κοινή ομάδα καθηγητές, απόφοιτοι (Σωτήρης Ζησόπουλος, Δήμητρα Περδικούλη), γονείς και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου μας υπό το συντονισμό της ομάδας φυσικής αγωγής του σχολείου (Ρόης Νταλαχάνη, Δημήτρης Κάναρος)

Στις 13/11/2022 ο Δημήτρης Τζάνας και η Πόπη Σωτηροπούλου παρακολούθησαν την εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής για τα 150 χρόνια από το θάνατο του Κων/νου Ιωνίδη.

Στις 17/11/2022 ο Γιώργος Κούνης, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Επέτειο του Πολυτεχνείου, συντόνισε την παρουσία στο σχολείο των συναποφοίτων Δημήτρη Παντάκα και Άλκη Παπαδήμα, που είχαν ενεργό συμμετοχή στα γεγονότα του Πολυτεχνείου. Είχαν έτσι οι μαθητές την σπάνια ευκαιρία να ακούσουν για τα γεγονότα εκείνα από τους αυθεντικούς πρωταγωνιστές τους, Η  δ/ντρια Σόνια Γελαδάκη συνεχάρη το Σύλλογό μας για την πρωτοβουλία. Τους δύο συμμαθητές συνόδευσαν οι Γιώργος Κούνης και Σωτήρης Ζησόπουλος.

Στις 24/11/2022 ο Γραμματέας Δημήτρης Τζάνας από κοινού με το μέλος του Δ.Σ. Πόπη Σωτηροπούλου συμμετείχαν στην εκδήλωση του Συνδέσμου Αποφοίτων του 1 ου Γυμνασίου Πλάκας για τον «Άγνωστο Σεφέρη», με ομιλητή τον Πρόεδρο Ματθαίο Αρταβάνη.

Δεκέμβριος 2022: Την Παρασκευή 1/12/2022 οργανώθηκε από το μέλος του Δ.Σ. Νίκη Αναστοπούλου ημερίδα με θέμα «Η Επαγγελματική και Προσωπική ζωή στην Ελλάδα μέσα από τη ματιά των νέων» στο Αμφιθέατρο του ΤΕΕ. Συμμετείχαν οι απόφοιτοι Έλλη Αναστοπούλου, Γρηγόρης Γραμμένος, Βιργινία Δανδουλάκη, Οδυσσέας Δρόση. Παρακολούθησαν 40 άτομα περίπου.

Ιανουάριος 2022: κατά τις ημέρες των διακοπών του σχολείου λόγω των εορτών, επιδιορθώθηκε ο υπόλοιπος αύλειος χώρος του Λυκείου σε συνέχεια εκείνου που είχε γίνει με δαπάνη του Βαρβάκειου Ιδρύματος. Το έργο διενεργήθηκε με δαπάνη και επιμέλεια ειδικού συνεργείου της εταιρείας MT ATE του συναπόφοιτου Κωνσταντίνου Τσιούφη.

Με ειδική χορηγία της Accenture, Πρόεδρος της οποίας είναι το μέλος του Δ.Σ. Κυριάκος Σαμπατακάκης, ικανοποιήθηκε με αμεσότητα αίτημα της καθ. Θοδώρας Τριαντοπούλου για αγορά 48 αντιτύπων ειδικού λογοτεχνικού βιβλίου «Το αγόρι στο θεωρείο» της Α. Δαρλάση.

Στις 22/1/23 οργανώθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ «Το Βαρβάκειο και οι Απόφοιτοί του μέσα στο χρόνο», στο Αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ», στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων. Παραγωγή: «Μηχανή του Χρόνου». Στο ντοκιμαντέρ λαμβάνουν μέρος 25 απόφοιτοι του σχολείου μας, όλων των γενεών. Οργανωτική ομάδα: Γιώργος Κούνης, Δημήτρης Τζάνας, Νίκη Αναστοπούλου, Μπάμπης Διβάρης, Σωτήρης Αντωνίου, Πόπη Σωτηροπούλου.

Χορηγοί: Δήμος Αθηναίων, Εταιρείες και ιδιώτες.

Κατά γενική ομολογία η εκδήλωση ήταν επιτυχής, με τους συμμετέχοντες να ξεπερνούν τη χωρητικότητα της αίθουσας (πάνω από 300), ενώ θετικά σχολιάστηκε η οργανωτική αρτιότητα και η επικοινωνιακή υποστήριξή της από τον συναπόφοιτο Κωνσταντίνο Ουζούνη και τους συνεργάτες του. Το ντοκιμαντέρ αναρτήθηκε στο κανάλι του ΣΑΒ στο YouTube.

Φεβρουάριος 2023: Εκπρόσωποι του Δ.Σ. (ο Πρόεδρος Σωτήρης Ζησόπουλος, ο Γραμματέας Δημήτρης Τζάνας και ο ταμίας Μπάμπης Διβάρης) παρέστησαν στην κοπή της πίτας των παρακάτω συλλόγων / συνδέσμων : των αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου (Κυριακή, 5/2/2023), των αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής (Παρασκευή, 10/2/2023) και των αποφοίτων της Ιωνιδείου Σχολής (Κυριακή, 12/2/2023).

Μάρτιος 2023: με ενέργειες της Αντιπρόεδρου Αλεξάνδρας Αργυροπούλου ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με την Cosmote και επήλθε συμφωνία με το Σ.Α.Β. ώστε να προβληθεί η ταινία «Το Βαρβάκειο και οι απόφοιτοί του μέσα στο χρόνο» από το History Channel. Η συμφωνία θα προβλέπει επαναλαμβανόμενες προβολές ενώ ο Σ.Α.Β.  διατηρεί το δικαίωμα ανάρτησης της ταινίας.

Στις 10/3/2023 οι απόφοιτοι συμμετείχαν στην Ημέρα Σταδιοδρομίας που οργάνωσε το Βαρβάκειο Λύκειο για τους μαθητές του. Από το Δ.Σ. έδωσαν το παρόν ο Πρόεδρος Σωτήρης Ζησόπουλος, ο Γραμματέας Δημήτρης Τζάνας και το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Κούνης, ενώ με τη συμβολή των αποφοίτων, συμμετείχαν οι καταξιωμένοι επαγγελματικά απόφοιτοι της Βαρβακείου Νίκος Βέττας, καθηγητής στο ΟΠΑ, η καθηγήτρια του ΟΠΑ Νάνσυ Πουλούδη και οι γιατροί Δημήτρης Τσούκας, Κώστας Πολυζώης, Θανάσης Κατσαργύρης-καθ. στο ΕΚΠΑ και Κώστας Μαυρομάτης.

Στις 15/3/2023, στη αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Ενιαίου Λυκείου Ψυχικού τιμήθηκαν από το Δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης οι αριστεύσαντες απόφοιτοι από τα δημόσια σχολεία του Δήμου  με 38/52 από τους τιμηθέντες να είναι απόφοιτοι της Βαρβακείου (παρουσία του Γραμματέα Δημήτρη Τζάνα).

Στις 17/3/2023 έγιναν οι  εκδηλώσεις στην μνήμη του Εθνικού Ευεργέτη  Ιωάννη Βαρβάκη (1ο Νεκροταφείο, Ανδριάντας στο Ζάππειο, εκδήλωση στην ΤτΕ), με την  παρουσία των Σωτήρη Ζησόπουλου, Δημήτρη Τζάνα, Μπάμπη Διβάρη.

Απρίλιος 2023: Η κα Αννα Τσοπανέλη, αρχιτέκτων και Πρόεδρος του Συλλόγου Κηδεμόνων του Λυκείου, προσκόμισε στο Συμβούλιο τα νέα σχέδια για τη ΓΩΝΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ. Τα σχέδια έτυχαν της ομόφωνης έγκρισης και ζητήθηκε από την Τσοπανέλη να προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου για το οποίο έχει δοθεί ειδική χορηγία από την Accenture και την Vivartia.

Στις 2/4/2023 Δημήτρης Τζάνας και Σωτήρης Αντωνίου παρακολούθησαν την ειδική θεατρική εκδήλωση «Κακή Κεφαλή» στο Φάρο της Χαλκίδας, με συμμετοχή μαθητών του Βαρβακείου Γυμνασίου

Στις 7/4/2023 τα αποκαλυπτήρια προτομής του συγγραφέα & αποφοίτου της Βαρβακείου Σχολής Αντώνη Σαμαράκη στην Πλ. Αυδή από το Δήμο Αθηναίων παρακολούθησε ο Δημήτρης Τζάνας.

Στις 23 Απριλίου  ολοκληρώθηκε  το έργο της αποκατάστασης του αύλειου χώρου του Γυμνάσιου από ειδικό συνεργείο με πλήρη ανάληψη της ευθύνης και του κόστους του έργου από το συναπόφοιτο Κωνσταντίνο Τσιούφη (το έργο  διενεργήθηκε στις διακοπές του Πάσχα).

Μάιος 2023: Στις 13/5/2023, o Σωτήρης Ζησόπουλος και ο Δημήτρης Τζάνας συμμετείχαν σε κοινή ομάδα με μαθητές, γονείς, καθηγητές και απόφοιτους στο “No Finish Line”,  στο ΟΑΚΑ, στην τριήμερη αθλητική εκδήλωση με ειδικό σκοπό την συγκέντρωση χρημάτων για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Συντόνισε η ομάδα Φυσικής Αγωγής του Σχολείου με πρωτοβουλία της Ρόης Νταλαχάνη, καθηγήτριας Σωματικής Αγωγής στο Γυμνάσιο.

Την Τετάρτη, 31 /5/2023, συνδιοργανώθηκε από το Ε.Ι.Ε. και το Σύλλογό μας, εκδήλωση προς τιμήν του καθηγητή Χρήστου Παπαδημητρίου στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών «Λεωνίδας Ζέρβας»,  (Πρόεδρος Ε.Ι.Ε. ο συναπόφοιτος καθ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης). Η κεεντρική ομιλία του Χρίστου Παπαδημητρίου είχε θέμα: «Περί τεχνητής και φυσικής νοημοσύνης».  Τον συντονισμό και την επιμέλεια του αφιερώματος είχε το μέλος του Δ.Σ. Γιώργος Κούνης και χορηγός της εκδήλωσης ήταν η εταιρεία πληροφορικής Entersoft. Κατά γενική ομολογία η εκδήλωση ήταν επιτυχής με τον Χρίστο Παπαδημητρίου να καθηλώνει για 3 ώρες τους παριστάμενους στο κατάμεστο αμφιθέατρο!

Ιούνιος 2023: Στις 2/6/2023 το Δ.Σ. απέστειλε στην Καθημερινή ψήφισμα αφορμή τον θάνατο του συναπόφοιτου Θόδωρου Πάγκαλου, πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, με την καθοριστική συμβολή του οποίου επανήλθε ο θεσμός των Προτύπων Σχολείων στη δημόσια εκπαίδευση με το Ν. 3966/2011.

Στις 16/6/2023 ο Πρόεδρος Σωτήρης Ζησόπουλος από κοινού με τον Πρόεδρο του Βαρβακείου Ιδρύματος Δημήτρη Τζάνα συνάντησαν τον υπηρεσιακό Υπουργό Υποδομών συναπόφοιτο Ιωάννη Γκόλια προς τον οποίο έθεσαν το ζήτημα της διενέργειας εργασιών συντήρησης του Βαρβακείου στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης ειδικού σκοπού.

Στις 20/6/23 ο Σωτήρης Ζησόπουλος παρακολούθησε την αποφοίτηση των μαθητών του Βαρβακείου Γυμνασίου.

Στις 21/6/2023 ο Δημήτρης Τζάνας και ο Κώστας Βούλγαρης παρέστησαν στην τελετή αποφοίτησης των μαθητών της 3ης Λυκείου, στο πλαίσιο της οποίας οι απόφοιτοι παρέδωσαν στην αποχωρούσα δ/ντρια Βάλια Σερέτη τιμητική πλακέτα για την επί 32 χρόνια προσφορά της στο Βαρβάκειο.

Στις 23/6/2023 έγιναν εργασίες τοποθέτησης νέων μαρμάρων στους εξωτερικούς χώρους του σχολείου μας από εξειδικευμένο συνεργείο, αποτέλεσμα ειδικής χορηγίας του συναπόφοιτου πολιτικού μηχανικού-εργολάβου Ευάγγελου Στεφάτου.