Η οικογένεια του Βαρβακείου στα Ψαρά

Το πρώτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών του Βαρβακείου Πρότυπου Γυμνασίου (αποτελούμενη από την απερχόμενη διευθύντρια Σοφία Γελαδάκη, την εκπρόσωπο του συλλόγου διδασκόντων στο Βαρβάκειο Ίδρυμα Ειρήνη Κουλέτση και τους υπεύθυνους τεχνολογικού εξοπλισμού του σχολείου Βαγγέλη Παπαδόπουλο και Απόστολο Παπανικολάου) μαζί με τον Πρόεδρο του Βαρβακείου Ιδρύματος και γενικό γραμματέα του Συλλόγου Αποφοίτων Δημήτρη Τζάνα, επισκέφθηκαν τα Ψαρά.

Πρώτος σταθμός της επίσκεψης (αναλυτικές πληροφορίες μπορείτε να δείτε στο http://gym-peir-athin.att.sch.gr/psarra/) ήταν φυσικά το μνημείο Βαρβάκη, το οποίο δημιουργήθηκε πριν από είκοσι και πλέον χρόνια. Στη σεμνή τελετή που ακολούθησε, στην οποία έδωσε το παρών και ο Δήμαρχος του νησιού κ. Βρατσάνος, αντιπροσωπείες μαθητών και τοπικών φορέων, τίμησαν τον ιδρυτή του σχολείου μας στον χώρο γενετής και καταγωγής του.

Η αντιπρσωπεία των εκπαιδευτικών του σχολείου  στη συνέχεια επισκέφθηκε το τοπικό δευτεροβάθμιο σχολείο (Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις), το επονομαζόμενο «Ιωάννης Βαρβάκης». Γνώρισαν τον διευθυντή του κ. Δημήτρη Μάκαρη, κάποιους από τους εκπαιδευτικούς, καθώς και κάποιους από τους μαθητές του, περιδιάβηκαν τους χώρους του σχολείου και εγκατέστησαν σε αυτόν τεχνολογικό εξοπλισμό που δωρίστηκε από το δικό μας σχολείο καθώς και έναν 3D εκτυπωτή -χορηγία του Συλλόγου Αποφοίτων.

Σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχε και ο δήμαρχος δόθηκε στον Δημ. Τζάνα αναμνηστική πλακέτα του Δήμου Ψαρών ενώ στο Βαρβάκειο Γυμνάσιο η ηρωική σημαία του νησιού. Συζητήθηκαν επίσης μελλοντικές συνεργασίες μεταξύ του Δήμου και των σχολείων των Ψαρών αφενός και του Βαρβακείου ιδρύματος, του Συλλόγου Αποφοίτων και του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου αφετέρου. Συμφώνησαν όλοι ότι η συνεργασία και συναδέλφωση που ξεκίνησε το διήμερο αυτό μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι και η νέα διεύθυνση του σχολείου έχει με τη σειρά της δεσμευθεί ότι θα συνεχίσει τη συνεργασία με τα Ψαρά αλλά και θα ενισχύσει πολλές παρόμοιες εξωστρεφείς πρωτοβουλίες και δραστηριότητες.

 

 

 

Στο μεταξύ, επιστρέφοντας στην Αθήνα και με νωπές ακόμα τις αναμνήσεις από την επίσκεψη στα Ψαρά, η απερχόμενη διευθύντρια του Βαρβακείου Γυμνασίου Σοφία Γελαδάκη απέστειλε στο Σύλλογο την ακόλουθη συγκινητική επιστολή:

 

Αγαπητοί απόφοιτοι,

η ομάδα των εκπαιδευτικών του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου (Ειρήνη Κουλέτση, Βαγγέλης Παπαδόπουλος, Απόστολος Παπανικολάου) που επισκέφθηκε τα Ψαρά το διήμερο 01-03/ 7/2023 και εγώ θέλουμε να σας εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας για την οικονομική βοήθεια που μας προσφέρατε, προκειμένου ένα όνειρο πολλών χρόνων να γίνει πραγματικότητα. Είκοσι και πλέον χρόνια από τη δημιουργία του μνημείου Βαρβάκη στα Ψαρά, το επισκεφθήκαμε και, μέσω μιας σεμνής τελετής, τιμήσαμε τον ιδρυτή του σχολείου μας στον ίδιο τον γενετήσιο χώρο του, ενώ παράλληλα ενισχύσαμε με τεχνολογικό εξοπλισμό το τοπικό δευτεροβάθμιο σχολείο «Ιωάννης Βαρβάκης».

Προσωπικά, δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερο τρόπο «αποχαιρετισμού» του Βαρβακείου Προτύπου Γυμνασίου μετά από δύο θητείες σε διευθυντική θέση ούτε καλύτερη παρακαταθήκη για το μέλλον. Στη σύντομη ομιλία μου ενώπιον του Προέδρου του Βαρβακείου Ιδρύματος κ. Δημήτρη Τζάνα, του Δημάρχου Ψαρών κ. Κώστα Βρατσάνου, καθώς και του Διευθυντή κ. Δημήτρη Μάρκαρη, των εκπαιδευτικών και των μαθητών του τοπικού σχολείου υποσχέθηκα ότι η συνεργασία που ξεκίνησε μέσα στο συγκεκριμένο διήμερο θα συνεχιστεί και θα κάνω ό,τι μπορώ, προκειμένου η υπόσχεση αυτή να μη μείνει κενό γράμμα.

Σας ευχαριστώ,

Σόνια Γελαδάκη