18/2/2014

Στο Δ.Σ. συμμετείχαν οι Κωνσταντίνος Φλώκος και Δημήτρης Σείριος που έχουν ήδη δηλώσει την επιθυμία τους να συμβάλλουν στην αναβάθμιση του site του Συλλόγου. Συμφωνήθηκε δε να αναλάβουν την συνολική ευθύνη μετά το τέλος Μαρτίου οπότε το μέλος του Δ.Σ.  Κώστας Βούλγαρης θα έχει ολοκληρώσει την εποπτεία των ενεργειών που συντελούνται στην παρούσα φάση  για το site από τον φορέα στον οποίο έχει ανατεθεί το σχετικό έργο (την Hellenic Business Solutions δηλαδή). Επίσης, ο Κωνσταντίνος Φλώκος πρότεινε τη διεξαγωγή ειδικής ημερίδας με στόχο την ενημέρωση γονέων για τα της διαδικασίας εισαγωγής μαθητών στο Βαρβάκειο Λύκειο  (και στα άλλα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία),  μετά την επάνοδο των εξετάσεων . Συμφωνήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια να διεξαχθεί η ημερίδα στις 15/3/2014 στο Ιωνικό Κέντρο της Πλάκας, με ομιλητές τους Μάριο Μπαχά,  Πρόεδρο του Συλλόγου Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής, Αιμιλία Βλαχογιάννη, Δρ. Φιλοσοφίας και πρ. σχολική σύμβουλο και Δ/ντρια του Βαρβακείου Γυμνασίου, Λεωνίδα Μάντζο, Διευθυντή του Βαρβακείου Λυκείου,  και την Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Μέλος τους Δ.Σ. του Βαρβακείου Ιδρύματος και εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας,

Το επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αιμιλία Βλαχογιάννη ανακοίνωσε ότι η εκδήλωση προς τιμή του Δημήτρη Μητρόπουλου θα διενεργηθεί τη Δευτέρα  3 Νοεμβρίου 2014. Συμφωνήθηκε να καταβληθούν αμοιβές ύψους 500 ευρώ περίπου στην Ειρήνη Καράγιαννη και ίδια περίπου αμοιβή στον μουσικολόγο που από κοινού με τον απόφοιτο και διακεκριμένο πιανίστα Διονύση Μαλλούχο θα καλύψουν τις ανάγκες της εκδήλωσης. Επίσης, ο ηθοποιός και απόφοιτος  Δημήτρης Καταλειφός θα διαβάσει αποσπάσματα από επιστολές του Δημήτρη Μητρόπουλου.

Με την παρουσία  83 αποφοίτων  πραγματοποιήθηκε η συμμετοχή του Συλλόγου στο πρόγραμμα της Ακτής Πειραιώς την Παρασκευή 7/2/2014. Κατά γενική ομολογία το πρόγραμμα ήταν εξαιρετικό (Σαββόπουλος-Ζουγανέλης-Μαχαιρίτσας κ.α.) με αποτέλεσμα το κοινό να περάσει ένα τετράωρο όπου παραμέρισε τα προβλήματα της καθημερινότητάς του και διασκέδασε σιγοτραγουδώντας τα αγαπημένα του τραγούδια.

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας ήλθε σε επαφή με τον Αντιδήμαρχο Καθημερινότητας  του Δήμου Αθηναίων Γιώργο Αποστολόπουλο προς τον οποίο ανέφερε με γραπτό αίτημα την επιθυμία των Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής για διενέργεια εκδήλωσης μνήμης  στο χώρο της αγοράς (γνωστή ως Βαρβάκειος Αγορά),   με αφορμή τη συμπλήρωση 70 ετών από την πυρπόληση του ιστορικού σχολείου της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Είμαστε σε αναμονή για συνάντηση με το Δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη προκείμενου να υποστηρίξουμε το αίτημά μας.

Το Ίδρυμα Νιάρχου απέρριψε (για 2η φορά) το αίτημα των αποφοίτων για χρηματοδότηση της  ανέγερσης νέου κτιρίου για τη Βαρβάκειο Σχολή στο χώρο ιδιοκτησίας του Βαρβακείου Ιδρύματος στην Κηφισιά. Έτσι, η προσπάθεια  για τη χρηματοδότησή του επικεντρώνεται πλέον  στην Περιφέρεια Αττικής. Πρώτος στόχος είναι να συνομολογήσει ο Δήμος Κηφισιάς (υπηρεσία Πολεοδομίας) στην ανέγερση του κτιρίου. Προς το σκοπό αυτόν συνεργάζεται ο Πρόεδρος Μάριος Μπαχάς με τον Απόφοιτο Χρήστο Πλατσούκα.

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας  με την ιδιότητα του Τρικαλινού και του προσώπου που πρωτομίλησε στο Γιάννη Σμαραγδή για το Βαρβάκη, παρέστη σε εκδήλωση του Επιμελητηρίου Τρικάλων που διεξήχθη στα Τρίκαλα στις 16/2/2014, στο πλαίσιο της οποίας τιμήθηκε ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής για την ταινία του Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι που αναφέρεται στη ζωή του Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μάριος Μπαχάς ανέφερε τους 7 πρωταρχικούς στόχους των αποφοίτων όπως τους έθεσε γραπτώς στη νέα Διοίκηση του  Βαρβακείου Ιδρύματος. Αυτοί αφορούν τα της  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Ιδρύματος, την ανέγερση σύγχρονου σχολείου στη θέση Παληάγιαννη Κηφισιάς, τη σωστή στελέχωση του Ιδρύματος, τις σχέσεις του Ιδρύματος και των σχολείων με το Δήμο Ψυχικού, τις σχέσεις με τον ΟΠΕΔ και την ανάγκη διοργάνωσης εκδήλωσης στα Ψαρά προς τιμήν του Ιωάννη Βαρβάκη. Επίσης, ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας ανακοίνωσε ότι το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν του Ιωάννη Βαρβάκη θα διεξαχθεί την Παρασκευή 7 Μαρτίου 2013.