Ένα λαμπρό μυαλό, άγνωστος στους περισσότερους, o Κωνσταντίνος Δοξιάδης άφησε θετικά το αποτύπωμα του σε πάνω από 40 χώρες σε τέσσερις ηπείρους.
Ακολουθεί απόσπασμα από το άρθρο του Κωστή Χριστοδούλου το οποίο δημοσιεύθηκε στο http://news247.gr/
Η πρώτη μου επαφή με τον θρύλο του Κωνσταντίνου Δοξίαδη ήρθε όταν μου ζήτησαν σε κάποιο περιοδικό να γράψω μία κειμενολεζάντα που έδειχνε μερικά παιδιά να παίζουν ανέμελα στην Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν. Τα στοιχεία ελάχιστα, η λεζάντα έπρεπε να μεγαλώσει και όπως συμβαίνει στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις η λύση ακούει στο όνομα: wikipedia. Μια λεζάντα που ήταν θέμα 10 λεπτών παραδόθηκε μετά από 5 ώρες. Η πληροφορία ότι η χάραξη της πρωτεύουσας του Πακιστάν ήταν σύλληψη και δημιουργία ενός Έλληνα αρχιτέκτονα, του Κωνσταντίνου Δοξιάδη απορύθμισε τα πάντα. Ένας εσωτερικός διάλογος άρχισε που όσο έθετε νέα ερωτήματα δέχονταν και περισσότερες απαντήσεις και «χαστούκια» από αυτά που παρουσίαζε η έρευνα γύρω από την ζωή του και το έργο του.
Μάλλον κάποια γνωριμία θα είχε και θα το πήρε το έργο…- Μα δεν έκανε μόνο αυτό. Την δεκαετία ’60 που ήταν και η πλέον παραγωγική του, του ίδρυσε την Doxiadis International Co. Ltd. – Consultants on Development & Ekistics, η οποία επέκτεινε τη δράση της στις 4 από τις 5 Ηπείρους του πλανήτη, αναλαμβάνοντας έργα και προγράμματα σε 44 χώρες, με γραφεία στις ΗΠΑ, Ιράκ, Σαουδική Αραβία, Πακιστάν, Μπαγκλαντές, Νιγηρία, Γκάνα, Λιβύη κ.α. Περιοχές σε μεγαλουπόλεις της Αμερικής όπως της Ουάσιγκτον, του Μαϊάμι, του Ντιτρόιτ και του Μπρούκλιν έχουν σχεδιαστεί από τον ίδιο και το γραφείο του.
Διαβάστε όλο το άρθρο στο http://news247.gr/
Από τις εκδόσεις Μέλισσα κυκλοφόρησε τον Μάιο το λεύκωμα Κωνσταντίνος Δοξιάδης (1913- 1975) Αναφορά στον Ιππόδαμο που επιμελήθηκε ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππίδης
Recent Comments