26/02/2018

26/02/1ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ. ΔΕΥΤΕΡΑΣ 26/2/2018

Τη Δευτέρα 5/2/2018 διενεργήθηκε η φετινή εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου στην αίθουσα «The Great» του Συντάγματος. Η εκδήλωση ήταν κατά γενική ομολογία επιτυχής με τον αριθμό των συμμετεχόντων να φτάνει περίπου τους 180. Συμμετείχαν απόφοιτοι αλλά και καθηγητές του Σχολείου μας, όπως η κα Γελαδάκη, δ/ντρια του Βαρβακείου Γυμνασίου, ο Ανδρέας Βαλαδάκης, καθηγητής του Βαρβακείου Λυκείου, η Μαίρη Μπελογιάνη του Βαρβακείου Γυμνασίου , η Πρόεδρος του Βαρβακείου Ιδρύματος Λη Λυκούδη και ο Βίκτωρ Βλαχογιάννης, εκπρόσωπος του Συλλόγου Κηδεμόνων. Ο Σύλλογος απένειμε ειδικές πλακέτες σε 5 τιμώμενα πρόσωπα σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί.

Την Παρασκευή 9/2/2018 τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τον Εθνικό Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη, σύμφωνα με το πρόγραμμα που καταρτίζουν τα Σχολεία μας, το Βαρβάκειο Γυμνάσιο και το Βαρβάκειο Λύκειο. Οι εκδηλώσεις αφορούσαν επιμνημόσυνη δέηση στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών, τρισάγιο στον τάφο του ευεργέτη στο 1ο Νεκροταφείο και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του ευεργέτη στο Ζάππειο, στις οποίες παρέστη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ζησόπουλος. Στη συνέχεια, διεξήχθη ειδική εκδήλωση στην Τράπεζα της Ελλάδος κατά την οποία υπήρξε αφιέρωμα προς τιμήν του ποιητή Γεωργίου Δροσίνη, αποφοίτου της Βαρβακείου Σχολής το 1877 και στη συνέχεια απενεμήθησαν τα βραβεία Τζουγανάτου-Σαρή και Νικοπούλου σε αριστεύσαντες αποφοίτους του 2017. Στην εκδήλωση παρέστη ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ζησόπουλος, ο Γραμματέας Δημήτρης Τζάνας και το μέλος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Φλώκος.

Εκπρόσωποι του Δ.Σ. του Συλλόγου μας παρέστησαν φέτος στην κοπή πίτας των Συλλόγων άλλων Δημόσιων Προτύπων Σχολείων. Ειδικότερα, ο Πρόεδρος Σωτήρης Ζησόπουλος παρέστη στις 11/2/2018 στην κοπή της πίτας του Συλλόγου Αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου, στις 16/2/ 2018 στην αντίστοιχη εκδήλωση των αποφοίτων της Ευαγγελικής Σχολής από κοινού με το μέλος του Δ.Σ. Γιώργο Γκλαβά και στις 25/2/2018 στην εκδήλωση της Σχολής Αναβρύτων. Επίσης, ο Γραμματέας των Αποφοίτων Δημήτρης Τζάνας παρέστη στις 11/2/2018 στην εκδήλωση κοπής πίτας των αποφοίτων του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου. Διαπιστώθηκε η ταύτιση απόψεων των Συλλόγων, η ίδια αγάπη για τα σχολεία μας και η επιθυμία για συντονισμό των ενεργειών γα κοινές δράσεις με στόχο την ανάδειξη του ρόλου των Δημόσιων Προτύπων Σχολείων στην ελληνική κοινωνία.

Το μέλος του Δ.Σ Αργύρης Θέος ολοκλήρωσε τις εργασίες επεξεργασίας των ομιλιών-οπτικοακουστικού υλικού από τα δρώμενα που έγιναν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στο φετινό Money Show και προσκόμισε στο Συμβούλιο τα σχετικά video. Είναι δε σε εξέλιξη με τη μέριμνα των συντονιστών, η λήψη δηλώσεων συναίνεσης για τη χρήση του οπτικοακουστικού υλικού των ομιλητών από το Σύλλογο. Συμφωνήθηκε η ανάρτηση του υλικού σε ειδικό χώρο του διαδικτύου και η πραγματοποίηση ενεργειών ώστε να επικοινωνηθεί αποτελεσματικά τόσο προς την οικογένεια του Βαρβακείου όσο και γενικότερα.

Η κα Αιμιλία Βλαχογιάνη ενημέρωσε το Συμβούλιο για τα της εκδήλωσης για το Γιάγκο Πεσμαζόγλου. Η Ακαδημία Αθηνών αποδέχθηκε την παραχώρηση αίθουσας για τη διεξαγωγή της εκδήλωσης την Τετάρτη 25/2/2018 στις 7μμ. Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης για το επιστημονικό έργο του Γιάγκου Θεοχαράκη και η Αιμιλία Βλαχογιάννη για την προσωπικότητά του. Θα προβληθούν δε συνεντεύξεις προσώπων που έζησαν επί μακρόν δίπλα του (σύζυγος-παιδία κοκ). Η εκδήλωση θα κλείσει με Στρογγυλό Τραπέζι κατά το οποίο 3 οικονομολόγοι , οι καθ. Νίκος Βέττας και Νίκος Θεοχαράκης, απόφοιτοι της Βαρβακείου Σχολής και η καθ. Λούκα Κατσέλη, σύζυγος του αειμνήστου Γεράσιμου Αρσένη, αποφοίτου της Βαρβακείου Σχολής, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις για την ελληνική οικονομία. Συντονιστής του Στρογγυλού Τραπεζιού θα είναι ο Κυριάκος Σαμπατακάκης, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας και Πρόεδρος & Δ/νων Σύμβουλος της Accenture, χορηγού της εκδήλωσης. Καθήκοντα Γενικού Συντονιστή της εκδήλωσης θα εκτελέσει ο Γραμματέας του Συλλόγου των Αποφοίτων Δημήτρης Τζάνας.

Η Διεύθυνση Σχεδίου Πόλεως και Αστικού Περιβάλλοντος, Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Δήμου Αθηναίων μας γνωστοποίησε την απόφαση αποδοχής της δωρεάς του Συλλόγου μας σε σχέση με την καταβολή του ποσού για την προμήθεια της πινακίδας που θα τοποθετηθεί στο κτίριο της οδού Αθηνάς 55, μνημονεύοντας τα του ιστορικού σχολείου της Βαρβακείου Σχολής στο χώρο της Αγοράς. Ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας ενημέρωσε για την καταβαλλόμενη προσπάθεια προκειμένου να διενεργηθεί ειδική εκδήλωση με οργανωτή το Δήμο Αθηναίων και με τη συμμετοχή του συνόλου της οικογένειας του Βαρβακείου (μαθητές -καθηγητές-γονείς-απόφοιτοι-εκπρόσωποι Βαρβακείου Ιδρύματος). Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν είχε υποβληθεί σχετικό πρόγραμμα στο γραφείο του Δημάρχου σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.

• Κατόπιν σχετικού αιτήματος του Βαρβακείου Ιδρύματος, το Συμβούλιο αποφάσισε να καταβάλει τη δαπάνη ύψους 500 ευρώ περίπου για τη φετινή έκδοση λευκώματος από το Βαρβάκειο Λύκειο, με την προϋπόθεση της σχετικής αναφοράς στην έκδοση.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ζησόπουλος ενημέρωσε ότι σε συνέχεια σχετικής επικοινωνίας με τις δ/ντριες του Βαρβακείου Γυμνασίου και του Βαρβακείου Λυκείου κυρίες Γελαδάκη και Σερέτη, ζητήθηκε η συμβολή των αποφοίτων στις ημέρες σταδιοδρομίας που θα διοργανωθούν το επόμενο διάστημα σε ημερομηνίες που θα ορίσουν τα σχολεία μας. Το Συμβούλιο αποδέχθηκε ομόφωνα την σχετική πρόσκληση, με τη συμμετοχή αποφοίτων στη σχετική διαδικασία για 2ο συνεχόμενο έτος. Επίσης, το Συμβούλιο επανέλαβε την επιθυμία του Συλλόγου για λειτουργία Γραφείου του Συλλόγου μας σε χώρο του Σχολείου και ζήτησε από τον Πρόεδρο να την μεταφέρει προς τις δ/ντριες των σχολείων.

Ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας ενημέρωσε για τη δαπάνη ύψους 1.200 ευρώ περίπου που θα απαιτηθεί προκειμένου να εγκατασταθεί ειδικός μετρητής της ΔΕΗ στο γραφείο του Συλλόγου, δεδομένου ότι διακόπηκε η σχετική παροχή τις τελευταίες ημέρες εξαιτίας της υψηλής οφειλής από τους ενοίκους του ορόφου (υπήρχε μετρητής ανά όροφο). Στόχος είναι να αυτονομηθεί η διαδικασία παροχή ρεύματος. Το Συμβούλιο εξουσιοδότησε το Γραμματέα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες στο ΔΕΔΔΗΕ και το Δήμο εγκρίνοντας τη σχετική δαπάνη ώστε να ηλεκτροδοτηθεί και πάλι το γραφείο μας.

Η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αλεξάνδρα Αργυροπούλου ανέφερε ότι στο εγγύς μέλλον θα ζητηθεί από την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων να εγκρίνει για τη χρήση των στοιχείων των αποφοίτων αποκλειστικά από το Σύλλογο και σε σχέση με ζητήματα που αφορούν την επικοινωνία τους μαζί του (π.χ. γνωστοποίηση εκδηλώσεων και άλλων δράσεων, γνωστοποίηση διεξαγωγής Γ.Σ. , Δ.Σ. κοκ).

• Έγινε αναλυτική συζήτηση για τα του τρόπου συμμετοχής του Συλλόγου μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ειδικότερα στις σελίδες του Facebook. Συμφωνήθηκε για την εφεξής ανάρτηση θέσεων που εκφράζουν το Συμβούλιο στη σελίδα «Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου» και την κοινοποίηση στη συνέχεια στη σελίδα «Απόφοιτοι Βαρβακείου» και αλλού. Επίσης, ανατέθηκε στο μέλος του Δ.Σ. Κώστα Βούλγαρη να προβεί σε ειδική ανάρτηση με περιεχόμενο που θα αναφέρεται στους όρους λειτουργίας των αναγραφομένων ώστε αυτά να επικεντρώνουν στα της Βαρβακείου Σχολής και των Αποφοίτων της. Η εμφανής δε παραβίαση των όρων αυτών θα επιτρέπει από τους διαχειριστές της σελίδας να προβούν στις προβλεπόμενες από τους κανόνες του Facebook ενέργειες.

 

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ Δ.Σ. ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 21/3/2018 ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ.