16/05/2018

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ. ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΙΟΥ 2018

Έγινε συζήτηση για να αποτιμηθεί η εκδήλωση της 25/4/2018 στην Ακαδημία Αθηνών για το Γιάγκο Πεσμαζόγλου. Η εκδήλωση κατά γενική ομολογία ήταν ιδιαίτερα επιτυχής όπως προέκυψε από τα σχόλια των παρισταμένων, ενώ η Αιμιλία Βλαχογιάννη που είχε τη γενική επιμέλεια του αφιερώματος απέσπασε ευμενέστατα σχόλια. Στην εκδήλωση υπήρξε σημαντικός αριθμός επώνυμων παρισταμένων ενώ η αίθουσα ήταν υπερπλήρης . Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε από ειδικό συνεργείο του Ιδρύματος Μποδοσάκη ενώ παραδόθηκαν από το Γραμματέα του Συλλόγου dvd με φωτογραφίες από την εκδήλωση και έγινε ανάρτηση στις σελίδες των αποφοίτων στο facebook και στο site του Συλλόγου μας. Κατόπιν ενεργειών μελών της οικογένειας Πεσμαζόγλου, υπήρξε αίτημα του Πανεπιστημίου του Cambridge να σταλεί το video της εκδήλωσης με αγγλικούς υποτίτλους. Διαδικασία που θα ολοκληρωθεί με τη συμβολή της Αιμιλίας Βλαχογιάννη με την ευγενική χορηγία της Accenture.

Την Τετάρτη 2 Μάιου έγινε στο Βαρβάκειο Λύκειο η ημέρα σταδιοδρομίας με τη συμμετοχή 17 αποφοίτων του σχολείου μας, μεταξύ των οποίων μελών του Δ.Σ. όπως του Προέδρου Σωτήρη Ζησόπουλου, της Αντιπροέδρου Αλεξάνδρας Αργυροπούλου, των μελών του Δ.Σ. Κώστα Βούλγαρη. Αργύρη Θέου και Γιώργου Γκλαβά που ήταν και υπεύθυνος συντονισμού της διαδικασίας αλλά και 14 φοιτητών, επίσης αποφοίτων μας. Παρά τις οργανωτικές αδυναμίες που παρατηρήθηκαν φέτος, λόγω κυρίως του περιορισμένου χρόνου που υπήρξε για τη σχετική προετοιμασία, τόσο οι καθηγητές του σχολείου όσο και οι μαθητές έμειναν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από την μεγάλη ανταπόκριση αποφοίτων από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους που τους ενημερώσουν. Ο Πρόεδρος Σωτήρης Ζησόπουλος ανέφερε ότι θα επιδιωχθεί ο καθορισμός συγκεκριμένης ημερομηνίας της ημερίδας για την επόμενη χρονιά και εφεξής και ο προσδιορισμός της σύνθεσης τω ν ομάδων ενημέρωσης ώστε η όλη διαδικασία να οργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβάνοντας επί πλέον υπόψη ότι στους μαθητές της 1ης Λυκείου η πληροφόρηση οφείλει να είναι γενική ενώ στους μαθητές της 2ας Λυκείου πιο εξειδικευμένη.

Ενόψει των εκλογών της 11ης Ιουνίου 2018 για το Δ.Σ. του Συλλόγου μας (επαναληπτικές στις 18 Ιουνίου), ο Γραμματέας Δημήτρης Τζάνας ενημέρωσε ότι έχουν ήδη γίνει οι προβλεπόμενες δημοσιεύσεις σε ημερήσιες εφημερίδες (Εστία και Ελεύθερη Ώρα στις 11/5/2018), αναρτήθηκε η πρόσκληση στους αποφοίτους μέσω mail, ενώ συμφωνήθηκε να σταλεί ταχυδρομικά σε όσους έχουν μόνο ταχυδρομική διεύθυνση. Υπογράφηκε επίσης συμφωνητικό για τη χρήση αίθουσας στο Electra Palace. Με εισήγηση της Αντιπροέδρου Αλεξάνδρας Αργυροπούλου συμφωνήθηκε ομόφωνα να επιδιωχθεί η συμμετοχή αυξημένου αριθμού υποψηφιοτήτων, ιδιαίτερα αποφοίτων που τελευταία χρόνια συνέβαλλαν ενεργητικά στους σκοπούς και τις δράσεις του Συλλόγου μας, λαμβάνοντας υπόψη ότι το Δ.Σ. απαρτίζεται από 11 μέλη και 7 αναπληρωματικά και είναι ανάγκη να υπάρχει εκπροσώπηση από ευρύ φάσμα γενεών αποφοίτων.

Στις 14 Μάιου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Συνδέσμου Αποφοίτων Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας (Σ.Α.Φ.Ε.) συνάντηση εκπροσώπων των Συλλόγων Αποφοίτων Προτύπων Σχολείων και Επώνυμων Ιδιωτικών («Διευρυμένο Συντονιστικό Οργανο»). Παρευρέθησαν εκπρόσωποι από το Αρσάκειο, το Βαρβάκειο τα Εκπαιδεύτρια Δούκα, την Ευαγγελική Σχολή, το Ζάννειο, την Ι.Μ.Παναγιωτοπούλου, το Κολλέγιο Αθηνών, τον Κωστέα Γείτονα, τη Λεόντειο και το Πειραματικό Αθηνών. Ο Σύλλογός μας εκπροσωπήθηκε από την Αντιπρόεδρο Αλεξάνδρα Αργυροπούλου. Έγινε ευρεία επισκόπηση των θεμάτων της Παιδείας και υπήρξε συναντίληψη στην ανάγκη καταβολής προσπάθειας για την αναβάθμισή της. Υπήρξε δε συναντίληψη στο σημαντικό ρόλο που έχουν διαχρονικά στην ελληνική κοινωνία τα δημόσια πρότυπα σχολεία, ιδιαίτερα δε η Βαρβάκειος Σχολή. Συμφωνήθηκε δε ότι οι εκπρόσωποι των Συλλόγων του Κολλεγίου Αθηνών και της Βαρβακείου θα αναζητήσουν κατάλληλους τρόπους ώστε με κοινές δράσεις να προβληθεί ευρύτερα η σημασία των δημόσιων προτύπων στη προαγωγή της παιδείας στην ελληνική κοινωνία.