Χρίστος Παπαδημητρίου: Μία Αναγεννησιακή προσωπικότητα

Ο Σύλλογος Αποφοίτων από κοινού με το ΕΙΕ διοργάνωσε εκδήλωση αφιερωμένη στον -απόφοιτο του 1966- Χρίστο Παπαδημητρίου, ο οποίος καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο με την συγκλονιστική ομιλία του «Περί φυσικής και τεχνητής νοημοσύνης».

«Όταν πρωτοσχεδιάζαμε το αφιέρωμα» σημείωσε ο συντονιστής της εκδήλωσης και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γιώργος Κούνης «αναρωτιόμασταν πώς θα μπορούσε να χωρέσει σε δυο ώρες το τεράστιο επιστημονικό του έργο σε συνδυασμό με την αντισυμβατική κι αναγεννησιακή του προσωπικότητα. Μιλάμε για έναν άνθρωπο του οποίου οι εργασίες έχουν πάνω από 85.000(!) αναφορές, συγγραφέα εγχειριδίων του διδάσκονται στα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου, για έναν άνθρωπο που έχει δει χιλιάδες φοιτητές να περνούν από τα χέρια του -ανάμεσά τους και τον Bill Gates. Αλλά κι έναν άνθρωπο που ακούει , γράφει και παίζει μουσική, που γράφει μυθιστορήματα, άρθρα κι επιφυλλίδες. Αποδείχτηκε πως άδικα ανησυχούσαμε , ο Χρίστος το κατάφερε μόνος του με μια ομιλία με πολύ συναίσθημα, με στιγμές από τα παιδικά και μαθητικά του χρόνια, αλλά και μια ανασκόπηση της επιστημονικής του πορείας, σε συνδυασμό με την ιστορία της θεωρητικής πληροφορικής από το ξεκίνημά της μέχρι το σήμερα και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ενώ ενδιάμεσα έπαιξε ο ίδιος στο πιάνο συνθέσεις του!»

Ουσιαστικές και συγκινητικές παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν με ηχογραφημένα μηνύματα τους από τις ΗΠΑ ο Καθηγητής του ΜΙΤ Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, ο Καθηγητής του Κολούμπια Μιχάλης Γιαννακάκης – ο Χρίστος Παπαδημητρίου τον χαρακτήρισε «ό,τι πιο κοντινό έχω σε αδελφό»-, ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κύπρου Μάριος Δικαιάκος, που ήρθε αποκλειστικά για την εκδήλωση αυτή στην Αθήνα, ο  συμμαθητής και φίλος του Στέφανος Πετρόχειλος, ο οποίος είχε κάνει την διπλωματική του εργασία με τον Παπαδημητρίου.

Η συναρπαστική εκδήλωση (χορηγός της οποίας ήταν η Entersoft) ολοκληρώθηκε με ομιλία του Καθηγητή, Πρόεδρου του ΕΙΕ καισυναποφοίτου Δημοσθένη Σαρηγιάννη και κοκτέιλ στο αίθριο του Ιδρύματος.

Update: Για όλους όσους δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τη σημαντική αυτή εκδήλωση δια ζώσης (ή για όσους θα ήθελαν να ακούσουν για δεύτερη φορά τον Χρίστο Παπαδημητρίου να μας ξεναγεί στα μονοπάτια της επιστήμης και της ζωής), η μαγνητοσκόπηση της βραδιάς ανέβηκε ήδη στο youtube, στο https://www.youtube.com/watch?v=64w2V686O_k