Το Βαρβάκειο και οι απόφοιτοί του μέσα στο χρόνο

 

 

 

 

Όλες οι γενιές του Βαρβακείου ήταν εκεί. Για να μάθουν, να θυμηθούν , να συγκινηθούν. Να μοιραστούν το συναίσθημα αλλά και τη δικαιολογημένη υπερηφάνεια πως αποτελούν κομμάτι του πιο ιστορικού σχολείου της Ελλάδας.
Απόφοιτοι, καθηγητές, μαθητές συναντήθηκαν το βράδυ της Κυριακής 22 Ιανουαρίου στο αμφιθέατρο της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων με αφορμή της προβολή της ταινίας «Το Βαρβάκειο και οι απόφοιτοί του μέσα στο χρόνο» (μια παραγωγή του Χρήστου Βασιλόπουλου και της Μηχανής του Χρόνου), μια αναδρομή στα 162 χρόνια ζωής του σχολείου μας και στις προσωπικές διαδρομές και ιστορίες των αποφοίτων του.
Από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και τον Νικόλαο Πλαστήρα, τον Δημήτρη Μητρόπουλο και τον Φρέντυ Γερμανό ως τον πρώτο νεκρό της Εθνικής Αντίστασης Μαθιό Πόταγα, τους Βαρβακειόπαιδες που συμμετείχαν στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και τον καθηγητή του ΜΙΤ Κωνσταντίνο Δασκαλάκη -αλλά και κομβικές προσωπικότητες της σχολικής μας ιστορίας όπως ο Αλκίνοος Μάζης, η Πανωραία Ρέλια, ο Βασίλης Ασημομύτης- ήταν όλοι τους εκεί. Παρόντες στις μνήμες και τις διηγήσεις των παλιών τους μαθητών, στις ασπρόμαυρες και έγχρωμες φωτογραφίες από την εποχή του πρώτου Βαρβάκειου στην οδό Αθηνάς, στα κτίρια των Εξαρχείων (στην Κωλέττη και την Αραχώβης) και στο σημερινό σχολείο στο Νέο Ψυχικό.
Μια βραδιά γεμάτη συγκίνηση και αλήθεια. Που ολοκληρώθηκε, όπως ήταν φυσικό, με κάμποση, κεφάτη κουβέντα ανάμεσα σε ανθρώπους που ακόμη κι αν είχαν χρόνια να ιδωθούν, ένιωθαν πως είχαν τόσα να τους συνδέουν.