«ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΤΙΤΟ ΠΑΤΡΙΚΙΟ»

ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ΔΕΥΤΕΡΑ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2008

Μια απολαυστική βραδιά είχαν την ευκαιρία να ζήσουν όσοι κατέκλυσαν την αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας την περασμένη Δευτέρα, για να παρακολουθήσουν τη συνομιλία του ποιητή Τίτου Πατρίκιου με τη φιλόλογο Αιμιλία Βλαχογιάννη, που οργάνωσε το Δ.Σ. των Αποφοίτων του Βαρβακείου.

Πολλά διακεκριμένα πρόσωπα από τον πολιτικό, το λογοτεχνικό και τον καλλιτεχνικό χώρο και πλήθος Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση. Χωρίς υπερβολή, νοιώσαμε να συμμετέχουμε σε μια δομημένη συνομιλία με φόντο την ιστορία της Ελλάδας, όπως τη βίωσε ο ποιητής, από τα μαθητικά του χρόνια μέχρι σήμερα. Η συνομιλία  διανθιζόταν από ποιήματα που απάγγειλε με υποβλητική φωνή ο ηθοποιός Δημήτρης Καταλειφός, Απόφοιτος και αυτός της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, επιλεγμένα από την κα. Αιμιλία Βλαχογιάννη, ώστε να αποτελούν αφόρμηση των ερωτήσεών της προς τον ποιητή ή απόρροιά τους.

Ο ποιητής μας αποκάλυψε ότι ξεκίνησε να γράφει ποιήματα βλέποντας τη διαδικασία σαν παιχνίδι. Πέρασε από μια φάση όπου το γράψιμο στίχων θεωρείτο για την Αριστερά μικροαστική συνήθεια. Αφιερώθηκε στην ποίηση με την ενθάρρυνση του Γ. Ρίτσου, οι προτροπές του οποίου ένοιωσε «να του δίνουν φτερά». Επηρεάστηκε από ιδεολογίες και κινήματα που ήθελαν την έκφραση της ποίησης στρυφνή και δύσληπτη. Ωστόσο, σήμερα θεωρεί τη σαφήνεια και την πολυσημία το μεγάλο στοίχημα για την ποίηση, ενώ απορρίπτει κάθε κανόνα  ως μορφή καταναγκασμού, αποκαλώντας τον ασαφή λόγο «εξουσιαστικό». Ο ίδιος  προτάσσει την αισθητική απόλαυση στους σκοπούς των ποιημάτων, χωρίς όμως να αγνοεί και άλλους σκοπούς  σε δεύτερο  επίπεδο ανάγνωσης. Αποδοκίμασε πάντως τις στρατευμένες μορφές τέχνης παρομοιάζοντάς τες με στρατό και αυτοπροσδιορίστηκε  «ανεξάρτητος αριστερός».

Έχοντας τελειώσει ένα ιστορικό σχολείο σαν το Βαρβάκειο, ο Τίτος Πατρίκιος ένοιωσε την ανάγκη να απαγγείλει ένα ποίημα με θέμα το ιστορικό αυτό σχολείο. Μάθαμε ακόμη για τους Καθηγητές του Σχολείου Γιαννόπουλο και Παπαθεοδώρου, που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς, κατά την κατοχή, για την πατριωτική τους δράση, προτρέποντας το Σχολείο και τους Αποφοίτους του να οργανώσουν μια εκδήλωση στη μνήμη όσων θυσιάστηκαν κατά τους χρόνους της Γερμανικής Κατοχής. Τέλος, ανέφερε ότι η χάραξη μιας νέας πορείας στην Παιδεία οφείλει να περιλάβει την επαναλειτουργία δημόσιων πρότυπων σχολείων, ώστε να μπορούν να υπάρξουν  διακεκριμένα στελέχη και από τις πτωχότερες κοινωνικές τάξεις, οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους στα ακριβά ιδιωτικά σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι, με τη σημερινή κατάσταση, το σύνολο σχεδόν των στελεχών προέρχονται από τις εύπορες τάξεις.

Ο ποιητής, μέσα από αυτή τη συνομιλία, πέτυχε να διαχύσει το μήνυμα στον κάθε παρευρισκόμενο ότι αξίζει τον κόπο να αναζητήσει καθένας μας στην ποίηση ένα γνήσιο πνευματικό στήριγμα στους χαλεπούς καιρούς μας.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΝΑΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ & 

ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΣΧΟΛΗΣ