ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ. ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ  Δ.Σ. ΤΕΤΑΡΤΗΣ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

 

Ο Πρόεδρος Σωτήρης Ζησόπουλος διαπίστωσε ότι ήταν παρόντα 6 μέλη επί συνόλου 11 τακτικών μελών του Δ.Σ. Απόντες ήταν 5, ο Κώστας Βούλγαρης, o Αργύρης Θέος, o Νίκος Γερασίμου, ο Γιώργος Γκλαβάς, και ο Γιώργος Κούνης.  Ο Πρόεδρος διαπίστωσε ότι υπάρχει απαρτία και προχώρησε στη συζήτηση επί των θεμάτων του Δ.Σ.

Αναγνώστηκε επιστολή της Αιμιλίας Βλαχογιάννη, επιτίμου μέλους του Δ.Σ. του Συλλόγου, το περιεχόμενο της οποίας έχει ως ακολούθως:

 

Αγαπητά Μέλη του ΣΑΒ,

για την ιστορία, την ηθική τάξη και τη δικαιοσύνη σας απευθύνω την επιστολή αυτή, η  οποία επιθυμώ να καταχωρηθεί στα πρακτικά και  να αναγνωστεί ενώπιον όλων των μελών στην επόμενη Συνεδρίαση.

Από το 2011, σε προηγούμενο Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου, είχα δηλώσει ότι ένα από τα επόμενα πολιτιστικά project που θα αναλάμβανα, δεδομένου ότι  είχα εξολοκλήρου  την επιμέλεια του ενιαυσίου κεντρικού πολιτιστικού αφιερώματος εδώ και  πολλά χρόνια, θα είναι η παρουσίαση του Καθηγητού  Χρίστου Παπαδημητρίου. Αυτή η παρουσίαση αποτελεί δική μου ιδέα, δεδομένου ότι  είχα ήδη επιμεληθεί το  «project  Κ. Δασκαλάκης» και είχα αναφερθεί στο όνομα του επίσης Αποφοίτου Χ. Παπαδημητρίου. Επίσης η επιθυμία μου εδράζεται στο γεγονός ότι έχουμε τον κοινό τόπο της φιλοσοφίας και  της διδακτικής.  Με το φίλο του και συνεργάτη του, κ. Α. Δοξιάδη, έχουμε συνδιοργανώσει  ημερίδα για τις Λέσχες Ανάγνωσης  (Θαλής + Φίλοι)  για τα σχολεία που επόπτευα ως Σύμβουλος φιλολόγων.  Τρέφω θαυμασμό στο πρόσωπό του Χ. Παπαδημητρίου (ήδη από το Logicomix) για το πολυεπίπεδο της προσωπικότητας του, τη σχέση του με τη μουσική… Θα μπορούσα να πω πολλά για να τεκμηριώσω την επιλογή μου…

  Δύο χρόνια πριν,  επί Προεδρίας Σωτήρη Ζησόπουλου, (συνεχίζοντας να επιμελούμαι το ενιαύσιο κεντρικό πολιτιστικό αφιέρωμα για κάποιο διακεκριμένο Απόφοιτο και στο νέο Δ.Σ.- από  μένα ο Σύλλογος  τιμάται, ανεξαρτήτως προσώπων)  κατέθεσα και πάλι την ίδια πρόταση στο τραπέζι  για το 2018/19, σε συνεδρίαση του Συλλόγου. Τον Ιούλιο του 2018 μου τηλεφώνησε ο γραμματέας του Συλλόγου, Δημήτρης Τζάνας, και μου είπε ότι αποφασίστηκε από το Σύλλογο,  ερήμην μου, (απουσίαζα από τη συγκεκριμένη  Έκτακτη Συνεδρίαση)  ότι  το πολιτιστικό project  του χρόνου αυτού θα ήταν ο αρχιτέκτων Άρης Κωνσταντινίδης. Παραξενεύτηκα, αλλά το βρήκα λογικό, επειδή η Ναταλία Μελά, η σύζυγός του, βρισκόταν σε μεγάλη ηλικία και μπορεί να μην ήταν σε θέση  να μου δώσει συνέντευξη (όπως γνωρίζετε, δημιουργώ και μία ταινία μικρού μήκους με συνεντεύξεις για το τιμώμενο πρόσωπο). Το δέχτηκα και κατάλαβα ότι το  «project  Χρίστος Παπαδημητρίου» θα λάμβανε χώρα τον επόμενο χρόνο, 2019/2020.   Με   εγκάλεσε, μάλιστα, το μέλος  Αργύρης  Θέος , για ποιο λόγο άλλαξε το πρόσωπο, θεωρώντας ότι εγώ προέβην στην αλλαγή ( προφανώς ούτε ο ίδιος  παρίστατο στην έκτακτη συνεδρίαση).

Μετά  την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης για τον Άρη Κωνσταντινίδη (Μάιος 2019) στην κατάμεστη Ακαδημία Αθηνών και τα διθυραμβικά σχόλια (ιδιαιτέρως του  Σ. Πολλάλη, Καθηγητή στο Harvard,  ο οποίος δήλωσε  ότι επρόκειτο «για μια άριστη διδακτορική διατριβή που ήταν σαν να την εκπόνησε λογοτέχνης- αρχιτέκτων-σκηνοθέτης, με πυκνότητα και κατανοητό επιστημονικό υπόβαθρο για το  ευρύ κοινό, «με λογισμό και μ΄ όνειρο». Με ευχαρίστησε δε και με επιστολή για την υπέροχη βραδιά. Δεν θα ονοματίσω τους άλλους αποφοίτους και μη και τις επιστολές που έλαβα) μέσα, λοιπόν, στον ενθουσιασμό της κατάμεστης αίθουσας της Ακαδημίας, ο Πρόεδρος, Σωτήρης Ζησόπουλος, μου ανακοίνωσε ότι την επόμενη χρονιά δεν θα γινόταν η ενιαύσια πολιτιστική εκδήλωση αναλόγου βεληνεκούς (ανέφερα, όχι τυχαία, τα σχόλια του επαΐοντος Πολλάλη σε αντιδιαστολή με την άκαιρη ανακοίνωση του Προέδρου) … Αιφνιδιάστηκα… Κάθε πολιτιστικό αφιέρωμα το αναλάμβανα εξ ολοκλήρου μόνη μου – οργάνωση , εισήγηση, ταινία μικρού μήκους, επιλογή σημαντικών άλλων, συντονισμός, επαφές με φορείς για επιπλέον υλικό, επιμέλεια μοντάζ, επιλογές αποσπασμάτων από το συγγραφικό έργο, επιλογή φωτογραφιών, επικέντρωση σε θεωρίες ανάλυσης , power point κλπ, κλπ – στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΣΑΒ, έχοντας το συντονισμό ενός οπερατέρ,  ενός μοντέρ και της γραμματέως της εταιρείας Accenture. Τα έξοδα δε εξολοκλήρου – και μόνο για κάθε τέτοιο αφιέρωμα για διακεκριμένους Αποφοίτους – αναλάμβανε η εταιρεία Accenture, στην οποία Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος είναι το μέλος Κυριάκος Σαμπατακάκης, Απόφοιτος του Γέηλ , ο οποίος είχε την πρωτοβουλία της μέγιστης χορηγίας, χάριν του Συλλόγου. Τίποτε δεν βάρυνε τον Σύλλογο. Αντίθετα τον εξύψωνε.

Ρώτησα δε πολλές φορές τον γραμματέα Δ. Τζάνα για το «project  Χρίστος Παπαδημητρίου» (γνώριζε καλά την επιθυμία μου από τον καιρό της προηγούμενης Προεδρίας να το αναλάβω). Αντί  απαντήσεως έλαβα υπεκφυγές. Ωστόσο είχα αρχίσει προκαταρκτική έρευνα  οψέποτε ελάμβανε χώρα το αφιέρωμα…, αφού το νου μου διευθύνει η «θετική» άποψη για την πρόθεση των ανθρώπων …Πλανάτο, όμως, η προδήλωση της «μεταφυσικής» σκίασης…

Με έκπληξη διάβασα σε πρόσφατα πρακτικά (δεν παρέστην  σε δύο συνεδριάσεις, είχε πεθάνει η μητέρα μου και βίωσα έντονα το πένθος – σημειωτέον η παρουσία μου υπήρξε στις συνεδριάσεις  διαρκής όπως και σε άλλες εκδηλώσεις του ΣΑΒ-)  και στη συνεδρίαση της 20ης Νοεμβρίου 2019 άκουσα ότι το «project  Χρίστος Παπαδημητρίου» ανέλαβε το μέλος Γεώργιος Κούνης. Για δεύτερη φορά ο Πρόεδρος προέβαλε τη δικαιολογία ότι δεν θα πραγματοποιήσουν ως Σύλλογος κάτι μεγαλεπήβολο… 

 Είχε την έγκριση της πλειοψηφίας των μελών;  με ποια αιτιολογική βάση ; γιατί  κανείς δε με ρώτησε ούτε ήρθε σε επαφή μαζί μου, δεν μου το ανακοίνωσε, αφού ήταν δική μου ιδέα; Ο ίδιος ο κ. Κούνης πώς το αποδέχθηκε; (μήπως δε γνώριζε καλά ότι το είχα προτείνει εγώ;). Δεν θα μπορούσατε να επιλέξετε κάποιον άλλο Απόφοιτο να παρουσιαστεί από άλλο μέλος και όχι τον Απόφοιτο που πρότεινα εγώ; Η μέχρι τώρα προσφορά μου, θεωρώ,  ότι μου εξασφάλιζε το δικαίωμα να επιμεληθώ μία προσωπικότητα που είχα δηλώσει ότι με ενδιέφερε. Θυμίζω ότι στο Δ.Σ. του Συλλόγου μετείχα από  το 2003/2004, ως Διευθύντρια του Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου και ως μέλος του Δ.Σ. Βαρβακείου Ιδρύματος. Με υποδέχθηκαν με αγάπη και σεβασμό, αν και πολύ μεγαλύτεροι σε ηλικία, φάροι με μορφωτικό και ηθικό ανάστημα στο Δ.Σ.: Φάντης, Στεφάνου, Λύχρος, Περλεπές, Κουκουλόπουλος, Νελαβίνσκυ, με θαυμασμό στο μακρόπνοο και όχι στο περιστασιακό. Επί Προεδρίας Μάριου Μπαχά, ο Σύλλογος μου απένειμε  τον τίτλο του  «Επίτιμου μέλους»  ακριβώς για την αφιλοκερδή προσφορά μου στον πολιτιστικό και κοινωνικό τομέα για τα αφιερώματα σχετικά με τη  ζωή και το έργο διακεκριμένων Αποφοίτων.

Θα ήθελα να αναλογιστείτε το κοινωνικό έργο προς τους Απανταχού Έλληνες που γνωρίζουν τέτοιου βεληνεκούς προσωπικότητες με κάθε ποιοτική επισήμανση, με κόστος χρόνου και ψυχής που εθελοντικά αναλαμβάνω, χάριν του Συλλόγου; (περίπου οκτώ με δέκα μήνες χρειάζομαι για να μελετήσω σε βάθος τη ζωή και το έργο τους, ιδίως για τους τεθνεώτες). 

 Δε νομίζετε ότι η έλλειψη δικαιοσύνης, η έλλειψη διαφάνειας στην επικοινωνία, η έλλειψη ευγνωμοσύνης (έχω επιμεληθεί αφιλοκερδώς, μόνο με τα έξοδα παράστασης που χορηγεί η εταιρεία Accenture, πάνω από δέκα προσωπικότητες  Αποφοίτων και πολλά άλλα θέματα, με κατάθεση ψυχής,  υγείας, κόστος χρόνου)  πόρρω απέχουν από το ήθος και το ύφος του Εθνικού μας Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη;

Δεν επιθυμώ να αλλάξει η απόφασή σας. Επιθυμώ όλα αυτά να μείνουν  στην ιστορία του Συλλόγου και ιδιαίτερα στον κόσμο που με ρωτάει συνεχώς ποιον Απόφοιτο θα επιμεληθώ τον επόμενο χρόνο.

 Θα επιμεληθώ, εν ευθέτω χρόνω, το «project Δημήτρης Καταλειφός», στον οποίο έχω ήδη γνωστοποιήσει τη δέσμευσή μου να  πραγματοποιηθεί και ο οποίος προστρέχει όποτε του το ζητήσω, χάριν του Συλλόγου.  Κανένα Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου δεν νομίζω ότι πρόκειται να το αρνηθεί αυτό.

Η «βελτιστοποίηση»   εξαρτάται από τις επιλογές των υπολοίπων, που επιλέγουν να «οικειοποιηθούν» μια δική σου ιδέα; χωράει η ισορροπία Nash στην περίπτωση οικειοποίησης ιδέας; Ποιος έχει τον πρώτο λόγο; τι γνώμη θα είχε ο κ. Παπαδημητρίου; Ρητορικά τα  ερωτήματα.

De profoundis πιστή στις αξίες μου και στα υπεσχημένα,

 

Αιμιλία Βλαχογιάννη, Ph.D

Πρώην Διευθύντρια Βαρβακείου Πειραματικού Γυμνασίου

Σύμβουλος Εκπαίδευσης, Συγγραφέας

Επίτιμο μέλος Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής

 

Υ.Γ. Σε σχέση με το συνέδριο για τα Πρότυπα Σχολεία με διοργανωτή το ΕΚΠΑ, που θα λάβει χώρα τον Ιούνιο του 2020, δεν θα μπορέσω να συμμετάσχω, λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης. Η εισήγησή μου θα δημοσιευτεί σε έγκριτη εφημερίδα και ο Σύλλογος θα έχει την άδειά μου να την αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, όπως άλλωστε και άλλα δύο άρθρα μου στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ για τα Πρότυπα («Ίσες αλλά όχι ίδιες ευκαιρίες» / «Γιατί ο πόλεμος στα Πρότυπα Σχολεία»;)

Επακολούθησε διαλογική συζήτηση σε σχέση με το περιεχόμενο της επιστολής. Καταληκτικά, το Συμβούλιο με  ομόφωνη απόφασή του αναγνώρισε την πολυετή συμβολή της Αιμιλίας Βλαχογιάννη όπως αυτή έχει λάβει χώρα με την από μέρους της υποδειγματική οργάνωση εκδηλώσεων προς τιμήν επιφανών αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής, τη συμμετοχή της στα Δ.Σ. κοκ. Επισημάνθηκε ότι οι εκδηλώσεις έχουν επαινεθεί από το σύνολο όσων είχαν την τύχη να τις παρακολουθήσουν. Επιπλέον, το Συμβούλιο επιβεβαιώνει ότι επιθυμεί να συνεχίσει η κα Βλαχογιάννη την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων και στο μέλλον για λογαριασμό του Σ.Α.Β.

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε με τον ορισμό των ομιλητών για τις τρεις ενότητες της εκδήλωσης της 19/1/2020 στο πλαίσιο του Money Show. Στο επόμενο Δ.Σ. θα οριστικοποιηθούν τα ονόματα και οι ενέργειες για την επικοινωνιακή προβολή της εκδήλωσης.

Το Συμβούλιο ασχολήθηκε με τα οργανωτικά θέματα της εκδήλωσης κοπής της βασιλόπιτας, που θα γίνει την 3/2/2020 στο Κτίριο Παλαμά του ΕΚΠΑ με τιμώμενα πρόσωπα τον Πρύτανι του ΕΚΠΑ Μελέτη Δημόπουλο, τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Πέτρο Σφηκάκη, τον Πρόεδρο του τμήματος της Οδοντιατρικής Σχολής Φοίβο Μαδιανό και τον Πρόεδρο του τμήματος της Φαρμακευτικής Σχολής  Δημήτρη Ρέκκα, όλοι απόφοιτοι της Βαρβακείου Σχολής. Στο επόμενο Δ.Σ. θα οριστικοποιηθούν οι οργανωτικές λεπτομέρειες και οι ενέργειες για την επικοινωνιακή προβολή της εκδήλωσης.

 

ΤΟ ΕΠΌΜΕΝΟ Δ.Σ. ΘΑ ΔΙΕΞΑΧΘΕΙ στις 13/1/2020 ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, ΓΛΑΔΣΤΩΝΟΣ 3, 8ος ΟΡΟΦΟΣ.