Ο Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου ιδρύθηκε στις 12 Απριλίου 1952.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου ιδρύθηκε στις 12 Απριλίου 1952.
Στα 55 χρόνια που πέρασαν από την ίδρυση του Συλλόγου μέχρι σήμερα, το έργο του υπήρξε πολλαπλό και πολύτιμο για το Σχολείο και τους μαθητές του.

Ο Σύλλογος με συνεχείς παραστάσεις στα αρμόδια όργανα του Υπουργείου Παιδείας και του Ο.Σ.Κ. (Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων) πρωτοστατεί στη λύση της ανέγερσης του νέου σχολικού κτιρίου στο ιδιόκτητο οικόπεδο του Βαρβακείου Ιδρύματος στην Κηφισιά.

Καθιερωμένη εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου αποτελούν οι ετήσιες χοροεσπερίδες των μελών του, τα οποία είναι πάνω από 1500.

Στη χοροεσπερίδα του 2000 ο απόφοιτος Αντώνης Σαμαράκης μέσα στο κέφι της βραδιάς αφιέρωσε στον Σύλλογο το παρακάτω ποίημα που τώρα πρωτοδημοσιεύεται:

“Στους αγαπημένους μου του Βαρβακείου
Λες και ήταν χθες… λες και ήταν χθες που ήμαστε συμμαθητές
εμείς παιδιά του Βαρβακείου του ιστορικού σχολείου
Λες και, ήταν χθες …λες και ήταν χθες
που ήμαστε συμμαθητές
είναι μια παλιά ιστορία
κάναμε και φασαρία
Πως αλλάζει η ζωή
φρονιμέψαμε πολύ”.

Ο Φρέντυ Γερμανός, βαρβακειόπαιδο κι αυτός, στο βιβλίο του «Υγρές Νύχτες» γράφειπως πριν μπει στο Βαρβάκειο το θεωρούσε «.. σαν χαλυβουργείο που έβγαζε αυριανούς μηχανικούς». Αλλά μετά την αποφοίτησή του πως «… το Βαρβάκειο χωρίς να το ξέρει μ’ έκανε συγγραφέα». Αλλά πριν από τον Φρέντυ αποφοίτησαν επίσης μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας, όπως ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Γεώργιος Δροσίνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τσάτσος, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, και άλλοι.

Από αυτό το «χαλυβουργείο» αποφοίτησαν επίσης στρατηγοί, όπως ο Αλέξανδρος Παπάγος και ο Στυλιανός Κιτριλάκης, υπουργοί και πολιτικοί, όπως οι Κωνσταντίνος Τσάτσος, Ευάγγελος Αβέρωφ, Μιχάλης Σταθόπουλος, Γεράσιμος Αρσένης, Θεόδωρος Πάγκαλος, Χρήστος Πρωτόπαπας, Βασίλης Κοντογιαννόπουλος, Νίκος Κωνσταντόπουλος, Θανάσης Τσούρας, Γιάννης Παλαιοκρασάς, Νίκος Αναγνωστόπουλος, Γιάννης Σταθόπουλος, Δημήτρης Βρεπάκος, Μιχάλης Παπαγιαννάκης,Ντίνος Ρόβλιας, Κώστας Αλαβάνος, Λεωνίδας Κουρής, Ηλίας Σκαλαίος, πληθώρα Καθηγητών του Πολυτεχνείου, του Πανεπιστημίου και ξένων εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, στρατιά μηχανικών, επιτυχημένων επιχειρηματιών, δικηγόρων, γιατρών οικονομικών στελεχών και τεχνοκρατών, όλοι μέλη του Συλλόγου των Αποφοίτων.

Τέλος οι απόφοιτοι δεν παρέλειψαν να τιμήσουν τον ιδρυτή – ευεργέτη του Σχολείου τους. Με δωρεά μελών του Συλλόγου στήθηκε στην προβλήτα των Ψαρών ο ανδριάντας του Βαρβάκη και τα αποκαλυπτήρια έγιναν από τους Βαρβακειόπαιδες Υπουργούς Μιχ. Σταθόπουλο και Θεοδ. Πάγκαλο, παρόντος και του Υπουργού Αιγαίου Νίκου Σηφουνάκη.

Συνάμα ο Σύλλογος είναι σε επαφή με τον ‘Έπαρχο του Αστραχάν για τη σύσφιξη των δεσμών με την πόλη αυτή της Ρωσίας, όπου μεγαλούργησε ο Βαρβάκης και για την ίδρυση κι εκεί Ελληνικού Σχολείου.