Νους Υγειής εν σώματι υγιεί

Δημήτρης Στεφάνου – Σωτήρης Ζησόπουλος

Τι μας μαθαίνανε στο Βαρβάκειο εκτός από το να γίνουμε καλοί επιστήμονες ; Νους υγειής εν σώματι υγειεί.

Με αυτό το μότο οι γυμναστές του Βαρβακείου δεν αρκούντο μόνο στο μάθημα της γυμναστικής αλλά παρότρυναν τους μαθητές να ασχοληθούν και με τον αθλητισμό.

Ο Γεώργιος Δροσίνης αναφέρει ότι επειδή η αυλή στο κτίριο της οδού Αθηνάς δεν ήταν επαρκής οι μαθητές γυμνάζονταν στο Πεδίο του Αρεως, που τότε ήταν τόπος ασκήσεων για τους μαθητές της Σχολής Ευελπίδων, και έτσι είχαν χώρο για να ασχοληθούν και με αγωνίσματα στίβου.

Οι επιδόσεις των μαθητών-αθλητών άγγιζαν τα όρια των μεγάλων αθλητών. Προπολεμικά, στους πανσχολικούς αγώνες, η ομάδα στίβου του Βαρβακείου κέρδισε το άγαλμα της Νίκης που ήταν το μεγάλο έπαθλο στο αγώνισμα του «τριαγμού». Ο Τριαγμός ήταν ένα σύνθετο αγώνισμα που αποτελείτο από μία κούρσα δρόμου 60 μέτρων, ρίψη εφηβικού λίθου και άλμα σε ύψος με κατ’ ευθεία φορά χωρίς στροφή του κορμού. Τα τρία αυτά αγωνίσματα είχαν ένα ωρισμένο ελάχιστο όριο επιδόσεων το καθένα που έπρεπε να το πετύχουν όλοι ανεξαρτήτως οι μαθητές της σχολικής ομάδας. Η σχολική ομάδα που θα πρώτευε επί τρία συνεχή χρόνια στο αγώνισμα του Τριαγμού έπαιρνε το έπαθλο.

Το άγαλμα της Νίκης μαζί με τα άλλα έπαθλα των μαθητών από ατομικά αγωνίσματα κοσμούσαν την μεγάλη αίθουσα του σχολείου στην οδό Αθηνάς και που δυστυχώς χάθηκαν στην πυρκαγιά κατά τα Δεκεμβριανά.

Μεταπολεμικά οι εξαίρετοι γυμναστές του Βαρβακείου Ευστρ. Μουζάλας, Νικ. Κοναξής και Γρηγ. Σταμούλης παρ’ όλη την έλλειψη προαυλίου στο κτίριο της Κωλέττη για το μάθημα της γυμναστικής και χώρου για άθληση των μαθητών, κατάφεραν να συγκροτήσουν αξιόλογες ομάδες στίβου, βόλλεϋ και μπάσκετ. Οι μαθητές-αθλητές προπονούντο στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και στον Εθνικό Γυμναστικό Σύλλογο που ευγενώς παραχωρούσαν τους χώρους τους.

Η εφημερίδα ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ στο φύλλο της 16ης Νοεμβρίου 1950 αφιέρωσε ένα πολύστηλο ρεπορτάζ για τον αθλητισμό στο Βαρβάκειο όπου μεταξύ άλλων γράφει « οι μαθητές γυμνάζονται πάνω σε τσιμέντο και σε ανήλιους χώρους. Και όμως οι μαθητές αυτοί υπόσχονται ότι θα γίνουν ταλέντα». Από αυτούς τους μαθητές-ταλέντα ας αναφέρουμε τον Βαλκανιονίκη Νίκο Αναγνωστόπουλο, πρώην Βουλευτής και Γεν. Γραμματέας Νέας Γενηάς και τον πρωταθλητή κολύμβυσης στην κατηγορία εφήβων και μετέπειτα αρρένων στα 100 και 200 μέτρα πρόσθιο Βλάντικ Νελαβίσκυ.

Στην μνήμη των παλαιών αποφοίτων είναι χαραγμένοι οι συναρπαστικοί αγώνες μπάσκετ για το σχολικό πρωτάθλημα αθλοπαιδιών. Οι σχολικές ομάδες λόγω της συμμετοχής σ’ αυτές παικτών μεγάλων αθηναϊκών σωματείων) ήσαν αρκετά ισχυρές και οι συναντήσεις αμφίρροπες. Στην ΑΘΛΗΤΙΚ’Ε ΗΧΩ της 27ης Φεβρουαρίου 1950 διαβάζουμε το αποτέλεσμα του τελικού αγώνα Ε’ Γυμνάσιον- Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή 28-17, ενώ την επόμενη χρονιά στον τελικό η Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή ανακυρήχθηκε πρωταθλητής κερδίζοντας το Ε’ Γυμνάσιο με 46-32 στο γήπεδο του Πανελληνίου. Και η ανταμοιβή από το σχολείο το κέρασμα μιάς λεμονάδας στο καφενείο γωνία Πατησίων και Κονδρικτώνος από τον Διευθυντή τον αείμνηστο Θεόδωρο Πασσά. Στο Ε’ Γυμνάσιο έπαιζε τότε ο Αριστείδης Ρουμπάνης της θρυλικής ομάδας του Πανελληνίου και στο Βαρβάκειο ο Αγγελος και Θεοφάνης Λαναράς του Τρίτωνα, ο Ντίνος Παπαδήμας κι’ αυτός της θρυλική ς ομάδας του Πανελληνίου, ο Δημήτρης Βρεττάκος, ο Λάμπρος Κοτσίρης, ο Δημήτρης Στεφάνου αθλητής κι’ αυτός του Πανελληνίου και ο Κώστας Φινές πρωταθλητής του άλματος τριπλούν στους σχολικούς αγώνες το 1951.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων θέλοντας να είναι συνεχιστής της παράδοσης του να έχει το Βαρβάκειο ισχυρή ομάδα μπάσκετ θέσπισε ετήσιο αγώνα μεταξύ Αποφοίτων και Τελειοφοίτων που γίνεται στο ανοικτό γήπεδο του σχολείου στο Ψυχικό. Η ατμόσφαιρα σ’ αυτούς τους αγώνες είναι φανταστική με τους μαθητές του Γυμνασίου να επεφημούν τους αποφοίτους και οι του Λυκείου τους τελειοφοίτους. Ο αγώνας είναι μία γιορτή για το σχολείο με την παρουσία των καθηγητών, των γονέων και κηδεμόνων και των απoφοίτων. Στην νικήτρια ομάδα απονέμεται κύπελλο και στην δεύτερη αναμνηστική πλακέτα. ‘Οπως είναι φυσικό τις περισσότερες νίκες από το 1991 που έγινε ο πρώτος αγώνας, η ομάδα των τελειοφοίτων έχει κατακτήσει τα περισσότερα κύπελλα. Για την ιστορία στον εφετεινό αγώνα που έγινε στις 8 Απριλίου 2003 νικήτρια αναδείχθηκε η ομάδα των τελειοφοίτων με σκορ 66-57.

Φωτογραφίες από αυτούς τους αγώνες κοσμούν το ετήσιο ημερολόγιο του Συλλόγου μας, το περιοδικό του σχολείου Ο ΠΥΡΦΟΡΟΣ και την επετηρίδα του Βαρβακείου.