Η εποχή των Αρίστων

epoxi_aristonΚυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Κάκτος» το βιβλίο του Συλλόγου μας με τίτλο «Βαρβάκειος Πρότυπος Σχολή – Η Εποχή των Αρίστων»! Για την δημιουργεία του βιβλίου αυτού εργάστηκε μεγάλος αριθμός αποφοίτων του σχολείου μας, οι οποίοι έγραψαν κείμενα, προσέφεραν φωτογραφίες από το αρχείο τους και έδωσαν ιδέες συμβάλλοντας έτσι στην δημιουργία μιας ιδιαιτέρα προσεγμένης έκδοσης.

 

Το βιβλίο βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία, (Κεντρική διάθεση εκδόσεις Κάκτος, Πανεπιστημίου 46 και στα Βιβλιοπωλεία Ελευθερουδάκη), και την Τρίτη, 27 Μαρτίου 2007, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, η παρουσίαση του βιβλίου.

Το βιβλίο αναφέρεται στην ιστορία της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και των Αποφοίτων της. Εκδότης της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι ο Οδυσσέας Χατζόπουλος (Εκδόσεις Κάκτος) γνωστός για την πολύχρονη συμβολή του στην Ελληνική παιδεία ενώ η ύλη του βιβλίου αποτελεί προϊόν συνεισφοράς πλειάδας αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής υπό την επιμέλεια του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων της. Στο panel των παρουσιαστών του βιβλίου συμμετείχαν  οι διακεκριμένοι απόφοιτοι της Σχολής Γεράσιμος Αρσένης, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, Κωνσταντίνος Αλαβάνος, Ευτύχιος Βορίδης, Κώστας Σαραντόπουλος, Ιωάννης Γεννηματάς και ο Καθηγητής & Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Θάνος Βερέμης που αν και δεν αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή επιχειρηματολόγησε ιδιαίτερα πειστικά για την ανάγκη επαναλειτουργίας των Προτύπων Σχολείων. Το panel των ομιλητών συμπλήρωσαν ο Μάριος Μπαχάς, Πρόεδρος του Συλλόγου των Αποφοίτων που, μεταξύ άλλων, ανέγνωσε μήνυμα του Θεόδωρου Πάγκαλου, ο οποίος  λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο εξωτερικό δεν μπόρεσε να παραστεί και ο εκδότης Οδυσσέας Χατζόπουλος.

Η ατμόσφαιρα στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα όπου παραβρέθηκαν απόφοιτοι όλων των ηλικιών (από εικοσάρηδες μέχρι ογδοντάρηδες) φορτίστηκε  ιδιαίτερα καθώς οι ομιλητές αναφέρθηκαν σε προσωπικές εμπειρίες από τα σχολικά τους χρόνια μεταδίδοντας το μήνυμα του μεγάλου ελλείμματος που υφίσταται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση από την μη λειτουργία δημόσιων προτύπων σχολείων. Το σύνολο των ομιλητών υπογράμμισε το διαταξικό  χαρακτήρα των Αποφοίτων και των Καθηγητών της Βαρβακείου Σχολής καθώς οι διδάσκοντες έκριναν τους μαθητές αποκλειστικά από τις επιδόσεις τους στα διδασκόμενα μαθήματα και ουδέποτε επηρεάζονταν από την κοινωνική-οικονομική τάξη ή τις πολιτικές πεποιθήσεις της οικογένειας του μαθητή. Όλοι δε συμφώνησαν ότι η επαναλειτουργία δημόσιων προτύπων σχολείων θα είναι ευεργετική για τη δημόσια εκπαίδευση, καθώς σήμερα πλειάδα ικανών μαθητών αδυνατούν να φοιτήσουν σε ένα σχολείο ανάλογο των προσόντων τους εάν η οικογένειά τους δεν διαθέτει τα αναγκαία οικονομικά μέσα.

Ο Σύλλογος Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής επιθυμεί να ευχαριστήσει τον Οδυσσέα Χατζόπουλο για την πρωτοβουλία που είχε και προτρέπει όλους εκείνους που αγωνιούν για το μέλλον της παιδείας της χώρας να διαβάσουν την ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ ΑΡΙΣΤΩΝ, γιατί στο βιβλίο αυτό  υπάρχει πληθώρα στοιχείων από την ιστορία  και τον τρόπο λειτουργίας του κορυφαίου προτύπου σχολείου της Ελλάδος, δηλαδή της ΒΑΡΒΑΚΕΙΟΥ ΠΡΟΤΥΠΟΥ ΣΧΟΛΗΣ.