Για τον Τάκη

Έφυγε ο αιώνιος έφηβος…

1974: Μεταπολίτευση. Μια ομάδα Αποφοίτων «Βαρβακειόπαιδων» αναλαμβάνει την ανανέωση του Συλλόγου τους. Ανάμεσά τους ένας άντρας 38 ετών, bon vivant, ο Δημήτρης Φάντης, για τους φίλους Τάκης, για τους αγαπημένους Τακούλης. Απόφοιτος του 1954. Μηχανολόγος/Μηχανικός του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Πετυχημένος επαγγελματίας, ιδρυτής της μεγάλης κατασκευαστικής εταιρείας ΕΚΤΕΡ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε. μαζί με τον αγαπημένο φίλο και συμμαθητή του, Κώστα Χωρίτη. Το συναίσθημα και η φιλία σε πρώτο πλάνο.

Πρωτεργάτης πάντα, αλλά και αφανής. Δεν επιθυμεί περίοπτες θέσεις στο Σύλλογο. Συνεργάζεται με ζέση, ακάματος εργάτης, σχεδόν μισό αιώνα, και με τους τρεις Προέδρους του Συλλόγου: τον Γιώργο Αναγνώστου, τον Μάριο Μπαχά, τον Σωτήρη Ζησόπουλο.

Τον γνωρίζω το 2003 στο Σύλλογο. Ένας έφηβος 67 ετών. Με εντυπωσιάζει από την αρχή. Η αισθητική της ανεξάντλητης ευγένειας, του savoir faire, της γενναιοδωρίας σε πλημμυρίζει. Έξυπνος, με δημιουργούσα συνείδηση, προβάλλει τις αντιρρήσεις του, χωρίς δογματισμό. Υποκλίνεται στα επιχειρήματα και τη γνώση. Διακρίνεται για την παιγνιώδη διάθεση και το χιούμορ. Ανήκει στη γενιά του Σωκράτη. Εξισορροπιστής των αρμονικών σχέσεων της συγχορδίας του Συλλόγου…

..μέχρι τις 8 Ιουλίου 2018, που δοκιμάσαμε όλοι, εμείς που τον αγαπάμε, την πικρή γεύση της ρευστής πραγματικότητας. Κόπηκε βίαια το νήμα της ζωής. Σε πείσμα του Ελύτη δε γύρισε «…αλλού τις χαρακιές της παλάμης η μοίρα, σαν κλειδούχος…»

«…Τώρα που φεύγεις , θαρρώ θα μείνει ένα γλυκύτατο, καθαρό, δοτικό χαμόγελο στον κόσμο ετούτον που αδιάκοπα θα λέει «ναι» και πάλι «ναι» σ’ όλες τις προαιώνιες διαψευσμένες ελπίδες…»

Γιατί όλους εμάς ,Τακούλη μας, του Δ.Σ. του Συλλόγου, μας διαψεύδεται η ελπίδα ότι θα σε είχαμε για πολύ καιρό ακόμη, ζωντανό, κοντά μας! όμως, θα είσαι μαζί μας, το ξέρουμε, σε κάθε συνεδρίαση και θα επαληθεύεις πάντα το ρητό του Μενάνδρου «Ὡς χαρίεν ἄνθρωπος, ὅταν ἄνθρωπος ᾖ»

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ, ΤΑΚΟΥΛΗ ΜΑΣ

Αιμιλία Βλαχογιάννη