ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Γ.Σ. 2020

  • Την Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου έγινε η υποδοχή των νέων αποφοίτων στο Gasoline Bar. Συμμετείχαν πάνω από 70 απόφοιτοι το σύνολο των οποίων έχει ήδη πετύχει την εισαγωγή τους σε επίλεκτες πανεπιστημιακές σχολές. Παρόντες από πλευράς Σ.Α.Β. ήταν ο Πρόεδρος Σωτήρης Ζησόπουλος, ο Γεν. Γραμματέας Δημήτρης Τζάνας, ο ταμίας Μπάμπης Διβάρης και το μέλος Πόπη Σωτηροπούλου που τόνισαν στα παιδιά ότι ο Σ.Α.Β. θα είναι πάντα αρωγός τους σε σχέση με την υποβοήθηση των στόχων τους.
  • Στο Δ.Σ. του Σεπτεμβρίου, το μέλος του Δ.Σ. Κωνσταντίνος Φλώκος γνωστοποίησε εγγράφως την παραίτησή του από μέλος του Δ.Σ. Το σύνολο των παρισταμένων εξέφρασαν τη λύπη τους για την αποχώρησή του αλλά και  την ιδιαίτερη ικανοποίησή τους για τη μεγάλη προσφορά του Κωνσταντίνου Φλώκου προς το Σύλλογο και την οικογένεια του Βαρβακείου που θα συνεχιστεί, δεδομένου ότι το site του Συλλόγου θα παραμείνει στην εταιρεία του Κωνσταντίνου Φλώκου.  Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των εκλογών της 18ης Ιουνίου 2018, ο συναπόφοιτος Νίκος Γερασίμου, δικηγόρος,  καταλαμβάνει τη θέση του τακτικού μέλους του Δ.Σ. ως το πρώτο αναπληρωματικό μέλος
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ζησόπουλος συμμετείχε στην κεντρική εκδήλωση της Βραδιάς του Ερευνητή που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ», την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία συμμετείχαν με ειδικό περίπτερο στην εκδήλωση ώστε να γνωστοποιούν το  στίγμα τους στα εκπαιδευτικά δρώμενα της χώρας
  • Με την επίβλεψη του μέλους του Δ.Σ. Γιώργου Γκλαβά οργανώθηκε ομάδα συμμετοχής στην ειδική διαδρομή των  5χλμ., στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Μαραθωνίου δρόμου της Αθήνας,  την Κυριακή 10 Νοεμβρίου. Συμμετείχαν οι Χρήστος Γεωργακόπουλος, Αντώνης Σμυρνής, Στράτος Διαμαντής,  Σωτήρης Ζησόπουλος, Γιώργος Γκλαβάς, Στέλιος Μαναράκης. Συναντήσαμε και 80 περίπου μαθητές του Βαρβακείου Γυμνασίου, που αγωνίστηκαν στην ίδια διαδρομή.
  • Την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου στο 10.30 π.μ. η Άρτεμις Σκουμπουρδή ξενάγησε τους αποφοίτους στην Πλάκα, μια εκδήλωσε που είχε μεγάλη συμμετοχή και έδωσε την ευκαιρία στους αποφοίτους και τους φίλους τους να απολαύσουν την ευρυμάθεια της κας Σκουμπουρδή αναφορικά με την ιστορία της Αθήνας.
  • 19/1/20. Συμμετοχή του Σ.Α.Β. στο ετήσιο Money Show 2020 , στο ξενοδοχείο Διβάνη Κάραβελ με τις παρακάτω τρεις ενότητες: Η πρώτη ενότητα 10π.μ. -11.30 π.μ. με θέμα την Πρόκληση του  περιβάλλοντoς. Υπεύθυνος διοργανωτής και συντονιστής ήταν ο Σωτήρης Ζησόπουλος, Ομιλητές ήταν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ  Κώστας Καρτάλης και ο Σωτήρης Χατζημιχαήλ, Γενικός Δ/ντης Στρατηγικής και Μετασχηματισμού της ΔΕΗ, απόφοιτοι και οι δύο  της Βαρβακείου Σχολής. Η δεύτερη ενότητα ήταν μεταξύ 12μ.μ -13.30μ.μ. με θέμα Την επόμενη ημέρα μετά την κρίση. Υπεύθυνος διοργανωτής και συντονιστής ήταν ο Μπάμπης Διβάρης, Ταμίας του Σ.Α.Β. Ομιλητές ήταν η Αλεξάνδρα Κονίδα, Γενική Δ/ντρια Οικονομικών Υπηρεσιών της ΔΕΗ, η Νάνσυ Πουλούδη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και o Μάρκος Τσόγκας, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, και οι τρεις απόφοιτοι της Βαρβακείου Σχολής. Η τρίτη ενότητα 14μ.μ. -15.30μ.μ.με θέμα την Εκπαίδευση. Υπεύθυνος διοργανωτής και συντονιστής ήταν ο Δημήτρης Τζάνας, Γενικός Γραμματέας του Σ.Α.Β. Ομιλητές ήταν ο Ανδρέας Ζεργιώτης, Σχολικός Σύμβουλος Δ.Ε. της  πρώην 49ης Περιφέρειας Αττικής, απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής, η Φωτεινή Παπαδοπούλου, μαθήτρια της 3ης Λυκείου του σχολείου και Πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και ο Γιωργής Κριτσωτάκης, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Accenture στην Ελλάδα στους τομείς Τηλεπικοινωνιών, Media και Τεχνολογίας, φίλος των αποφοίτων.
  • 3/2/2020. Κοπή της βασιλόπιτας 2020 με την απονομή τιμητικών πλακετών σε 4 διακεκριμένους αποφοίτους: Τον Πρύτανι του ΕΚΠΑ Θάνο Δημόπουλο, τον Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής Πέτρο Σφηκάκη, τον Πρόεδρο του τμήματος της Οδοντιατρικής Σχολής Φοίβο Μαδιανό και τον Πρόεδρο του τμήματος της Φαρμακευτικής Σχολής Δημήτρη  Ρέκκα, στο σύνολό τους απόφοιτοι της Βαρβακείου Σχολής

Και στις δύο εκδηλώσεις υπήρξε πυκνή προσέλευση συναπόφοιτων και συμμετοχή μελών από τους άλλους πυλώνες  της οικογένειας του Βαρβακείου, το σχολείο και το Ίδρυμα δηλαδή. Ομόφωνα το Συμβούλιο συμφώνησε με την επισήμανση του Προέδρου ότι αναπτύχθηκε ιδιαίτερη δυναμική από τους αποφοίτους καθώς μεγάλος αριθμός εκδήλωσε την επιθυμία να δραστηριοποιηθεί πιο ενεργά στο πλαίσιο του Συλλόγου.

  • 22/6/20. Συμμετοχή του Σωτήρη Ζησόπουλου στο στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Πρότυπα και πειραματικά σχολεία και η συμβολή τους στην ανάδειξη χαρισματικών παιδιών στην χώρα μας» στα πλαίσια του τριήμερου συνεδρίου για τα χαρισματικά παιδιά.
  • 9/11/20. Συμμετοχή της Πόπης Σωτηροπούλου στην ημερίδα της ΕΛΜΕ ΠΠΣ με εισήγηση με θέμα ¨΄Ερευνα και σχολείο: μια συμμαχίανμέχρι την ενηλικίωση»
  • Σε συνέχεια της ανασύνθεσης των μελών του Δ.Σ. του Βαρβακείου Ιδρύματος, ο Γραμματέας και εκπρόσωπος του Σ.Α.Β. στο Ίδρυμα ενημέρωσε στο Δ.Σ. του Απριλίου 2020 για την υφιστάμενη κατάσταση, ενόψει της συνεδρίασης που θα κληθεί να εκλέξει τους νέους Πρόεδρο, Αντιπρόεδρο και Ταμία του Ιδρύματος. Η σύνθεση του Δ.Σ. του Βαρβακείου Ιδρύματος είναι 7μελής, με 2 εκπροσώπους από τα σχολεία μας (Βαρβάκειο Γυμνάσιο και Βαρβάκειο Λύκειο, 2 εκπροσώπους από τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων, 1 εκπρόσωπο από το Υπουργείο Οικονομικών που έχει την ευθύνη για την οικονομική διαχείριση, 1 εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας που έχει την εποπτεία για την επιτέλεση των σκοπών του και 1 εκπρόσωπο από το Σύλλογο Αποφοίτων. Στις 30 Απριλίου, το νέο Δ.Σ. συνεδρίασε και εξέλεγε το Γραμματέα του Σ.Α.Β Δημήτρης Τζάνα νέο Πρόεδρο του Βαρβακείου Ιδρύματος.
  • Το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε πολυνομοσχέδιο για την αναβάθμιση του σχολείου που περιλαμβάνει ειδικό κεφάλαιο για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία. Στο Δ.Σ. του Απριλίου 2020 έγινε συζήτηση επί των άρθρων του νομοσχεδίου και διαπιστώθηκε ότι ικανοποιούνται πάγια αιτήματα των Αποφοίτων (σαφής διάκριση των Προτύπων από τα Πειραματικά, αύξηση του αριθμού τους, αξιολόγηση διδακτικού προσωπικού κοκ). Με ευθύνη του Προέδρου Σωτήρη Ζησόπουλου που ανέλαβε να διαβουλευθεί με τα μέλη του Δ.Σ. και άλλους συναπόφοιτους, διαμορφώθηκε ειδικό υπόμνημα με τις θέσεις του Σ.Α.Β. (παρατηρήσεις και προτάσεις), το οποίο αναρτήθηκε στο site μας, στις σελίδες μας, στο f/b  θα υποβλήθηκε  στο Υπουργείο Παιδείας στο πλαίσιο της διαδικασίας της διαβούλευση που  έληξε στις 6/5/2020. Στις 10 Ιουνίου 2020, το πολυνομοσχέδιο έγινε νόμος του κράτους μετά και από την έγκρισή του από τη Βουλή.
  • Τονίζεται, τέλος, ότι οι έκτακτες συνθήκες λόγω της πανδημίας δεν επέτρεψαν τη διεξαγωγή των προγραμματισμένων εκδηλώσεων του Συλλόγου μας (Υπόγειες διαδρομές, παρουσίαση ποιητή Γ. Κοροπούλη, ημέρα σταδιοδρομίας στο Βαρβάκειο Λύκειο) και ιδιαίτερα εκείνης προς τιμήν του καθηγητή και συναπόφοιτου Χρήστου Παπαδημητρίου που είχε προγραμματιστεί για τις 27 Μαΐου 2020. Το σύνολο αυτών των εκδηλώσεων θα επιδιωχθεί να διεξαχθούν στο προσεχές μέλλον.