ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Γ.Σ. 2016

Τα βασικά σημεία του απολογισμού που παρουσίασε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ζησόπουλος στη Γ.Σ. της 7/6/2017 στο Electra Palace. Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τους παρευρισκόμενους κατά την οποία τονίστηκε ότι πρέπει να συνεχιστεί η συντελούμενη αυξημένη εξωστρέφεια του Συλλόγου και να καταβληθεί μεγαλύτερη προσπάθεια για τη διαδικασία δικτύωσης των αποφοίτων, ιδιαίτερα στον επαγγελματικό τομέα.

  • Στις 15 Σεπτεμβρίου 2016 και με τη συμμετοχή 90 παιδιών έγινε η υποδοχή των νέων αποφοίτων του Βαρβακείου Λυκείου στο bar Gasoline, με τη συμμετοχή και της δ/ντριας του Βαρβακείου Γυμνασίου Γιούλας Ρουμπέα. Η εκδήλωση ήταν κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα επιτυχής. Με τη βοήθεια δε του μέλους του Δ.Σ. Φίλιππου Σύριου έγινε δυνατή η καταγραφή και συγκέντρωση των στοιχείων των παιδιών που μπορούν να γίνουν μέλη του Συλλόγου χωρίς καταβολή συνδρομής για τα πρώτα 5 χρόνια. Στην εκδήλωση ήταν παρόντες ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ζησόπουλος, η αντιπρόεδρος Αλεξάνδρα Αργυροπούλου, ο Γραμματέας Δημήτρης Τζάνας, τα μέλη Αργύρης Θέος, Γιώργος Γκλαβάς και Φίλιππος Σύριος και ο εκπρόσωπος του Συλλόγου των γονέων Κωνσταντίνος Δεληπέτρος. Το κόστος δε της εκδήλωσης ήταν της τάξης των 1.000 ευρώ, εκ των οποίων απόφοιτοί μας κάλυψαν το 60% περίπου με χορηγίες τους.
  • Στις 6 Νοεμβρίου 2016 διενεργήθηκε ειδική ξενάγηση στο Μουσείο Μπενάκη για λογαριασμό των αποφοίτων μας στο πλαίσιο έκθεσης φωτογραφίας του Κωνσταντίνου Πίττα, διακεκριμένου φωτογράφου και αποφοίτου του σχολείου μας. Την ξενάγηση έκανε ο ίδιος ο φωτογράφος, ενώ οι φωτογραφίες της έκθεσης με θέμα «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» αποτυπώνουν την “ανεπανάληπτη” στιγμή, με ευαισθησία και ενδιαφέρον για τους ανθρώπους και τη ματιά τους. Την τίμησαν δε με την παρουσία τους και οι καθηγητές μας κύριοι Μπαλάσκας και Στέφος, ενώ συμμετείχε σημαντικός αριθμός αποφοίτων. Από μέρους του Δ.Σ. παρέστησαν ο Πρόεδρος Σωτήρης Ζησόπουλος και η Αντιπρόεδρος Αλεξάνδρα Αργυροπούλου.
  • Στις 7/1/2017 έγινε ημερίδα των αποφοίτων στο Χίλτον με αθρόα συμμετοχή, αποφοίτων και φίλων. Στην πρώτη ενότητα, οι ομιλητές Μανώλης Αγγελάκας, Ανδρέας Μανιάτης, Κώστας Φλώκος και Μαρία Υφαντή αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων και στα εφόδια που πήραν από το σχολείο για ανταπεξέλθουν στην επιχειρηματική τους δράση: την επιμονή στην προσπάθεια, την προσήλωση στο στόχο, την άρτια προετοιμασία, την άμιλλα με τους άλλους καθώς έμαθαν να επιδιώκουν το συναγωνισμό (να μοιάσουμε με τους καλύτερούς μας !) και την διαμόρφωση υπεύθυνης στάσης. Όλοι συμφώνησαν ότι το ελληνικό κράτος είναι «το μεγάλο πρόβλημα» αφού μεταξύ άλλων, μεταβάλλει διαρκώς τους κανόνες. Στη δεύτερη ενότητα, οι Νίκος Βέττας, Πέτρος Μίχος, Γιώργος Στρατόπουλος και Κώστας Χαροκόπος μίλησαν για θέματα της ελληνικής οικονομίας: το μακροοικονομικό περιβάλλον, την αγορά εργασίας, τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης και το χρηματοπιστωτικό περιβάλλον. Υπήρξε σύγκλιση στην εκτίμηση ότι το 2017 θα είναι κρίσιμη χρονιά για την πορεία της οικονομίας αλλά και διαφορικός βαθμός αισιοδοξίας ως προς την ανάκαμψη, καθώς η χαμηλή ορατότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αφήνει ανοικτά πολλά σενάρια.
  • Την Κυριακή 15/1/2017, έγινε ξενάγηση για τους Αποφοίτους από την Κα Άτζελα Καραπάνου, στην περιοδική έκθεση “Ιωάννης Καποδίστριας: η πορεία του στον χρόνο”, στην Βουλή. Διενεργήθηκε δίωρη ξενάγηση, γεμάτη ιστορικές πληροφορίες για τον πολιτικό και την χώρα από μια γνώστη του θέματος. Η συμμετοχή ήταν πάλι υψηλή.
  • Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της λήψης συνέντευξης με το διακεκριμένο οφθαλμίατρο Αναστάσιο Κανελλόπουλο, απόφοιτο της Βαρβακείου Σχολής διάρκειας 37 λεπτών, και αναρτήθηκε στο site μας. Διαμορφώθηκε δε στο site ειδική θέση με τίτλο Συνομιλώντας με απόφοιτους όπου θα αναρτώνται οι σχετικές συνεντεύξεις. Η όλη διαδικασία γίνεται με την επιμέλεια της Αιμιλίας Βλαχογιάννη.
  • Στις 8/2/2017 και με τη συμμετοχή συμμαθητών που ξεπέρασε κάθε προσδοκία πραγματοποιήθηκε η κοπή πίτας. Με ταυτόχρονη εκπροσώπηση με αποφοίτους από πολλές χρονιές: από τη δεκαετία του 1950 μέχρι νεαρούς αποφοίτους των τελευταίων ετών. Με την απονομή των βραβείων να «κλέβει την παράσταση»: στο σεμνό οικονομολόγο Νίκο Βέττα, στον για 62 χρόνια ακάματο εργάτη της οικογένειας του Βαρβακείου Δημήτρη Φάντη και τον κορυφαίο μας ηθοποιό Δημήτρη Καταλειφό που ήρθε αμέσως μετά την παράσταση (πρωταγωνιστής στο ¨Ήταν όλοι τους παιδιά μου», ως Τζο Κέλερ), πιστός στην υπόσχεσή του. Στο φιλόξενο χώρο του BOOKS PLUS με οικοδέσποινα τη ακούραστη Φλώρα Σαρτζετάκη με την ευγενική χορηγία του συμμαθητή μας Αλέξανδρου Ελευθεριάδη και με δωροθέτες τους Γιώργο Γκλαβά και Μπάμπη Διβάρη. Μια συγκέντρωση που έδειξε ότι η οικογένεια του Βαρβακείου, με τη συμμετοχή των διευθυντριών του Γυμνασίου και του Λυκείου, της κα Ρουμπέα και της κας Σερέτη και της Προέδρου του Βαρβακείου Ιδρύματος κας Λυκούδη, κάνει πάντα διακριτή την παρουσία της στα δρώμενα της ελληνικής κοινωνίας.
  • Συμφωνήθηκε η ανάθεση καθηκόντων εισπράκτορα για λογαριασμό του Συλλόγου μας στον κ. Βασίλη Ψεύτη και αναρτήθηκε στο site η σχετική ανακοίνωση.
  • Την Τετάρτη 1η Μαρτίου 2017 ο Σύλλογος Αποφοίτων και το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο του Προτύπου ΓΕΛ της Βαρβακείου Σχολής, διοργάνωσαν την Ημέρα Σταδιοδρομίας 2017, την οποία θα παρακολούθησαν οι μαθητές όλων των τάξεων του Λυκείου. Κατά τη διάρκεια της Ημέρας, εκπρόσωποι των ΑΕΙ παρουσίασαν σχολές και τμήματα, ενώ απόφοιτοι του σχολείου-επαγγελματίες από διάφορους χώρους της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού παρουσίασαν επίσης τα επαγγέλματα τους και γενικότερα τον επαγγελματικό τους χώρο. Την παρουσίαση ακολούθησε συζήτηση με τους μαθητές. Κατά γενική ομολογία η διοργάνωση ήταν επιτυχής και η δ/ντρια του σχολείου κα Σερέτη ευχαρίστησε τους αποφοίτους για τη συμμετοχή τους.
  • Την Παρασκευή 17/3/2017 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν του Εθνικού μας ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη με οργανωτή το Βαρβάκειο Γυμνάσιο. Στη Μητρόπολη, όπου παρέστη το επίτιμο μέλος Αιμιλία Βλαχογιάνη, στο 1ο Νεκροταφείο και στον Ανδριάντα στο Ζάππειο (κατάθεση στεφάνων) όπου παρέστησαν η αντιπρόεδρος Αλεξάνδρα Αργυροπούλου και το μέλος του Δ.Σ. Φίλιππος Σείριος. Με τη συμμετοχή και μαθητών, όπως πάντα! Την ίδια ημέρα, ακολούθησε εκδήλωση που οργάνωσε το Βαρβάκειο Γυμνάσιο (οργανωτική επιτροπή οι κυρίες Παζάρσκη και Α. Γκενάκου) στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην ετήσια ημερίδα στη μνήμη του Ιωάννη Βαρβάκη. Με παρουσίαση από τους μαθητές των τμημάτων Β2 και Β4 του θέματος «Ο Βαρβάκης κοντά στους πρόσφυγες». Ακολούθησαν η ομιλία του Παναγιώτη Πάτση, Δ/ντή Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών και αποφοίτου της Βαρβακείου Σχολής με θέμα «Το επιστημονικό έργο του Δημήτρη Αιγινήτη» και η ομιλία του καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαου Αναστασόπουλου με θέμα «Ο απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής Δημήτριος Αιγινήτης: πολιτικός βίος, κοινωνική επιρροή και επιστημονική καταξίωση». Ο Δημήτρης Αιγινήτης (1862-1934) αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή το 1879 και η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε αυτόν. Τέλος, απενεμήθησαν τα βραβεία Σαρρή, Τζουγανάτου και Νικόπουλου σε αποφοίτους του Βαρβακείου Λυκείου που σημείωσαν άριστες επιδόσεις. Στην εκδήλωση παρέστη ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας που μίλησε εκ μέρους των Αποφοίτων.
  • Την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το αφιέρωμα στον Βλάση Κανιάρη, που οργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου στο Μουσείο της Ακρόπολης με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Αccenture. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η κα Αιμιλία Βλαχογιάννη που εργάστηκε ακούραστα για επτά μήνες, με αποτέλεσμα να παραχθεί ένα πολύ πλήρες, ανθρώπινο και συγκινητικό αποτέλεσμα. Προσέγγισε τον Κανιάρη σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο, μέσα από μαρτυρίες των φίλων του και της οικογένειας του. O καθ. Μάνος Στεφανίδης έδωσε την δικιά του οπτική για το έργο του Κανιάρη και την συνεργασία του μαζί του. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η σύζυγος και τα παιδιά του Κανιάρη καθώς και συνοδοιπόρος του στη τέχνη Κώστας Τσόκλης. Το κοινό που παρευρέθηκε απόλαυσε μια κατά γενική ομολογία εξαιρετική εκδήλωση χειροκροτώντας με θέρμη στο τέλος.
  • Στις 4/4/2017 κοινοποιήθηκε στο Σύλλογό μας επιστολή της Γενικής Δ/νσης Ποιότητας Ζωής , Δνση Σχεδίου Πόλης και Αστικού Περιβάλλοντος με την οποία γίνεται δεκτή η τοποθέτηση πινακίδας στον περιβάλλοντα χώρο με το κείμενο που έχει προταθεί από το Σύλλογο, ώστε να μνημονεύεται η ύπαρξη του ιστορικού κτιρίου της Βαρβακείου Σχολής. Με την αναμόρφωση της Βαρβακείου Αγοράς, συμφωνήθηκε να κατασκευαστεί και η μαρμάρινη στήλη, όπως έχει ζητήσει ο Σύλλογός μας.
  • Τέλος, στο Δ.Σ. μπορούν να παρίστανται ο Απόφοιτοι που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα θέματα και να λάβουν το λόγο για να εκθέσουν τις απόψεις. Στη διαδικασία αυτή έχουν ήδη ανταποκριθεί πολλοί απόφοιτοι, όπως ο Αλέξανδρος Κυδωνάκης που έχει ενεργό ρόλο στη διαδικασία για την αναβάθμιση της επικοινωνίας του Συλλόγου μας, ο Γιώργος Κούνης, ο Χαράλαμπος Διβάρης, ο Αλέξανδρος Δελούκας, ο Σωτήρης Αντωνίου, ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος κ.α. ενώ εκπρόσωποι του Συλλόγου Κηδεμόνων της Βαρβακείου ήταν μεταξύ εκείνων που παρευρέθησαν.