Χρυσά κορίτσια

 

 

Ακόμα μια μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα στην 34η Διεθνή Ολυμπιάδα Βιολογίας (ΙΒΟ) που διεξήχθη από 2 έως 10 Ιουλίου στο Al Ain των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Ελληνική Εθνική αποστολή, η οποία για πρώτη φορά αποτελούνταν από 4 μαθήτριες και στην οποία συμμετείχαν ως αρχηγός συνοδός ο Λεωνίδας Άνθης (Βιολόγος-Εκπ. 2ο ΓΕΛ Χαλανδρίου) και ως συνοδός ο Δρ. Χρήστος Γεωργιάδης (ΕΔΙΠ, Τμ. Βιολογίας ΕΚΠΑ), επιστρέφει έχοντας στις αποσκευές της 3 χάλκινα μετάλλια (που κατέκτησαν οι μαθήτριες του Βαρβακείου Κατερίνα Καρπούζη και Κατερίνα-Δανάη Καριοφύλλη και η Καλλιόπη Μαργόνη από το 5ο ΓΕΛ Νίκαιας) και μία εύφημο μνεία (που κατέκτησε η Ελισάβετ Καρπούζη -επίσης μαθήτρια του Βαρβακείου Γυμνασίου).

Οι τέσσερεις μαθήτριες επιλέχτηκαν για να εκπροσωπήσουν την χώρα μας στην Διεθνή Ολυμπιάδα, μεταξύ τριών χιλιάδων και πλέον μαθητών του Λυκείου που συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολογίας (ΠΔΒ) 2023, τον οποίο διοργανώνει η ΠEΒ υπό την αιγίδα του ΥΠΑΙΘΑ. Η Ελλάδα συμμετέχει στην ΙΒΟ από το 2005 ενώ είναι η ενδέκατη χρονιά από το 2010 που πετυχαίνει διακρίσεις και η 4η χρονιά που βραβεύονται και οι τέσσερεις μαθητές/τριες μας (ο συνολικός απολογισμός είναι 1 αργυρό μετάλλιο, 18 χάλκινα μετάλλια και 10 εύφημες μνείες).

Τα μέλη της ομάδας, αμέσως μετά την διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, παρακολούθησαν ειδικό επιμορφωτικό πρόγραμμα στο Τμήμα Βιολογίας του Ε.Κ.Π.Α., με στόχο να καλυφθούν ελλείψεις, οι οποίες αφορούν τη διδασκαλία της Βιολογίας στο Ελληνικό σχολείο, τόσο σε θεωρητικό, όσο και σε εργαστηριακό επίπεδο.

Η σπουδαία διάκριση αυτή πάντως αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν λάβουμε υπόψη ότι οι μαθήτριες της ελληνικής ομάδας ανταγωνίστηκαν με περίπου 280 μαθητές/τριες από 71 χώρες, αρκετοί εκ των οποίων στα σχολεία της πατρίδας τους αποκτούν περισσότερες γνώσεις Βιολογίας, όντας θεωρητικά καλύτερα προετοιμασμένοι για την Ολυμπιάδα.