Δεν ξεχνάμε…

Αγαπητή Πατρίτσια,
Για εμάς, τους αποφοίτους της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, η απώλεια του Κωνσταντίνου μας εφτώχυνε και την αισθανθήκαμε σαν να χάσαμε ένα σημαντικό μέλος της οικογένειάς μας. Γιατί ο Κωνσταντίνος ήταν δίπλα μας σε κάθε κάλεσμά μας, ιδιαίτερα τις δεκαετίες που πολεμούσαμε για να επαναφέρουμε στη δημόσια δωρεάν παιδεία τον θεσμό των Προτύπων Σχολείων. Των Σχολείων εκείνων που ανάμεσα στους οίκους ανοχής και στα ποδοσφαιράκια των Εξαρχείων, με απογευματινά μαθήματα στην οδό Κωλέττη όπου εφιλοξενείτο τα εκεί Δημόσια Σχολεία, μας έδωσαν τέτοιες γνωστικές βάσεις που όλοι μας, με σπάνιες εξαιρέσεις, γίναμε καλοί πολίτες, με γνήσια δημοκρατική συνείδηση και άριστη στα γράμματα και στις τέχνες, σε όποιο μετερίζι και αν καθένας μας επιδόθηκε.
Πάντοτε με το γέλιο και τον καλόν του λόγο ο Κωνσταντίνος μας εστήριζε αφιλοκερδώς, κάνοντας αισθητή την παρουσία του και την προσωπικότητά του στους αγώνες μας.
Προσωπικά του χρωστάω πολλές ευχαριστίες, γιατί τα πολλά χρόνια που ήμουν Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων μας ήταν δίπλα μου και σε κάθε κάλεσμά μου. Και το έκανε πάντοτε με ευχαρίστηση και όχι από υποχρέωση. Ο Κωνσταντίνος, μαζί με άλλους μαζί με Άλλους αποφοίτους, συναγωνιστές και φίλους, όπως ο Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Μιχάλης Σταθόπουλος, ο Χρήστος Γεραρής, ο Ιωάννης Πεσματζόγλου, ο Θόδωρος Πάγκαλος κ.α. απέδειξαν ότι η ύπαρξη των Προτύπων Σχολείων σε μια κοινωνία είναι αναγκαία κοιτίδα παραγωγής αρίστων του πνεύματος, συμπορευόμενοι με τις δημοκρατικές μας αρχές και δεν αποτελεί φαινόμενο μιας συντηρητικής ιδεολογίας. Αντίθετα, τα χρόνια που τα Δημόσια Πρότυπα Σχολεία είχαν καταργηθεί στη χώρα μας, άνθισαν τα Σχολεία των αρίστων του χρήματος. Τα «καλά Σχολεία» ήταν τότε όλα ιδιωτικά και με υψηλά δίδακτρα. Ήταν δηλαδή τα Σχολεία των «πλουσίων».
Στον Κωνσταντίνο και στους συναγωνιστές μας οφείλουμε την επαναφορά των Προτύπων Σχολείων, τη δωρεάν Δημόσια Παιδεία, επί υπουργείας Άννας Διαμαντοπούλου.
Εσύ δε, Πατρίτσια, μπορείς να καταλάβεις καλύτερα από πολλούς άλλους, την αξία της εκπαίδευσης που προσφέρουν τα Πρότυπα Σχολεία, γιατί είχες την τύχη ο Πατέρας σου να ήταν Δάσκαλός μας και Διευθυντής του Βαρβακείου Λυκείου, ο δε σύντροφός σου Απόφοιτός του.
Η οικογένεια των Αποφοίτων δε θα ξεχάσει ΠΟΤΕ τον Κωνσταντίνο Αλαβάνο και όσα αυτός προσέφερε στον κοινό σκοπό.

Αιωνία του η μνήμη!

Με όλη μου τη φιλία,

Μάριος Μπαχάς