ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Κύριοι,

Παρακολουθήσαμε προσφάτως τις δηλώσεις που απηύθυνε ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Κος Τσούχλος, προς την Βουλή των Ελλήνων, όπου μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ότι ο θεσμός των Προτύπων θα πρέπει να εκλείψει, προβάλλοντας ως αιτιολογία τον «ελιτισμό»!!

Με το παρόν, δηλώνουμε την πλήρη αντίθεσή μας σε τέτοιου είδους σκεπτικό, που απαξιώνει τα Πρότυπα σχολεία. Είναι πραγματικά λυπηρό να διαπιστώνουμε ότι το λάθος του 1985, όταν τα δημόσια πρότυπα σχολεία κακώς θεωρήθηκαν σχολεία ελίτ, επαναλαμβάνεται το 2019 και μάλιστα από την ηγεσία του συνδικαλιστικού   οργάνου! Οι χιλιάδες απόφοιτοι του Βαρβακείου ενημερώνονται από εμάς και παρακολουθούν με μεγάλη δυσαρέσκεια την κατάσταση.

Η επιθυμία ενός μεγάλου αριθμού γονέων, από μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα, οι οποίοι θέλουν να στείλουν τα παιδιά τους σε ένα καλό δημόσιο σχολείο, ένα πρότυπο σχολείο, δεν λαμβάνει την ανάλογη σημασία και βαρύτητα. Θυμίζουμε ότι η αναλογία υποψηφίων/εισακτέων ήταν περίπου  8 προς 1 στις φετινές εξετάσεις. Επιπλέον, η επιθυμία μετατρέπεται σε επιτακτική ανάγκη, αν ληφθεί υπόψη η παρατεταμένη οικονομική δυσπραγία, εξαιτίας της οποίας ελάχιστοι γονείς μπορούν να καταβάλουν δίδακτρα σε ιδιωτικά σχολεία, που κατά την γνώμη τους είναι ικανοποιητικά. Θα περιμέναμε η ΟΛΜΕ να συτάσσεται με όσους πιστεύουν και στηρίζουν την Δημόσια εκπαίδευση και όχι το αντίθετο.

Τα Πρότυπα σχολεία, όπως μαρτυρά το όνομά τους, θα πρέπει να λειτουργούν σαν φάροι και σαν παραδείγματα για τα υπόλοιπα σχολεία, καθώς αποτελούν ένα ισχυρό πυλώνα της Δημόσια Παιδείας.

Ελπίζω, η πολιτική ηγεσία να μεριμνήσει προκειμένου να προστατεύσει έναν θεσμό δεκαετιών, που μόνο θετικά έχει προσφέρει στην Δημόσια Παιδεία. Σημειώνουμε, ότι  δεν έχει καταγραφεί ποτέ ένα ουσιαστικά αρνητικό επιχείρημα, παρά μόνο η γνωστή γνώμη περί ελιτισμού, που ουδέποτε όμως αποδείχθηκε ότι ισχύει.

 

               Ο Πρόεδρος                                                    Ο Γενικός Γραμματέας

        Σωτήρης Ζησόπουλος                                                Δημήτρης  Τζάνας