10/12/2018

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ. ΔΕΥΤΕΡΑΣ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2018.

• Με ικανοποιητικό βαθμό συμμετοχής πραγματοποιήθηκαν τρεις εκδηλώσεις του Σ.Α.Β. Η ξενάγηση στον Κεραμεικό από το συναπόφοιτο ξεναγό Στράτο Ψαράκη στις 25/11, η παρουσίαση του βιβλίου του συναπόφοιτου Ν. Παναγιωτόπουλου στο βιβλιοπωλείο ΕΠΙ ΛΕΞΕΙ στις 3/12 και η ξενάγηση στο Αστεροσκοπείο στις 8/12. Την οργανωτική επιμέλεια των εκδηλώσεων είχαν αντίστοιχα τα μέλη του Δ.Σ. Χαράλαμπος Διβάρης, Πόπη Σωτηροπούλου και Γιώργος Κούνης . Στις 19/12 ο Σ.Α.Β. είναι συνδιοργανωτής εκδήλωσης του αποφοίτου μας Κωνσταντίνου Πίττα για το βιβλίο του «Εικόνες μιας άλλης Ευρώπης» στον πολυχώρο Αίτιον.
• Στο Συμβούλιο προσήλθαν οι εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Βαρβακείου Γυμνασίου και του Λυκείου Κωνσταντίνος Τσίχλης, Παναγιώτης Γκενάκος, και Κωνσταντίνος Καρλής. Έγινε ευρεία συζήτηση για τα της μαθητικής ζωής, των υφιστάμενων προβλημάτων (κενά σε διδακτικές ώρες κοκ) και τον τρόπο λειτουργίας του Βαρβακείου Ιδρύματος που ως ΝΠΔΔ παρουσιάζει σημαντική δυσλειτουργία σε σχέση με την επιτέλεση των σκοπών του. Οι εκπρόσωποι ζήτησαν να διερευνηθούν τρόποι ώστε να διατηρείται η σχέση των γονέων με τους αποφοίτους και το σχολείο και μετά την αποφοίτηση των παιδιών. Το Δ.Σ. αποδέχθηκε το αίτημα και επιφυλάχθηκε να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες ώστε οι γονείς να συνεχίζουν να συμβάλουν ως «φίλοι των αποφοίτων».
• Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ζησόπουλος ανέφερε ότι θα αποσταλεί προς την δ/ντρια του Βαρβακείου Λυκείου Βασιλική Σερέτη επιστολή για την ημέρα της σταδιοδρομίας με τη συμμετοχή σε αυτή αποφοίτων του Βαρβακείου. Προτείνεται να οργανωθεί το 1ο 15θημερο του Μαρτίου 2019 και να αφορά τους μαθητές της 1ης , 2ας και 3ης Λυκείου. Με ενέργειες του Γραμματέα του Συλλόγου Δημήτρη Τζάνα, η επιστολή εστάλη τις επόμενες ημέρες.
• Ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας ανακοίνωσε ότι οριστικοποιήθηκε η 26η Ιανουαρίου 2019 ως ημερομηνία για την εκδήλωση αποκαλυπτηρίων μεταλλικής επιγραφής στον κτίριο ΣΥΝ ΑΘΗΝΑ της Βαρβακείου Αγοράς με αναφορά στο ιστορικό σχολείο που λειτουργούσε εκεί. Με την καταλυτική συμβολή των αποφοίτων Σωτήρη Αντωνίου, δ/ντη του Ε.Σ.Α, και Παναγιώτη Κουρνούτου, αρχιτέκτονα. Θα προσκληθεί το σύνολο της οικογένειας του Βαρβακείου (μαθητές, γονείς, καθηγητές, μέλη Δ.Σ. Βαρβακείου Ιδρύματος) και θα επιδιωχθεί να δοθεί ο μεγαλύτερος βαθμός εξωστρέφειας. Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης. Το μέλος του Δ.Σ. Αργύρης Θέος, σκηνοθέτης, θα αναλάβει τη βιντεοσκόπηση της εκδήλωσης και τα της υλικοτεχνικής υποδομής που θα χρειαστούν. Η Αιμιλία Βλαχογιάννη που θα αναφερθεί στο ιστορικό κτίριο και την ιστορία του σχολείου, θα συντάξει σύντομο ιστορικό για την ιστορία του Βαρβακείου που θα διανεμηθεί στους παρευρισκόμενους.
• Ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας από κοινού με το μέλος του Δ.Σ. Χαράλαμπο Διβάρη ανέλαβαν να φέρουν προτάσεις για το χώρο που θα πραγματοποιηθεί η ετήσια εκδήλωση για την κοπή της πίτας, πιθανότατα στο 1ο 15θήμερο 2019. Επίσης, με την κατάλληλη διαβούλευση μέσω ανταλλαγής mail, θα εκφραστούν οι προτιμήσεις σε σχέση με τα πρόσωπα που θα βραβευθούν. Τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο επόμενο Δ.Σ.
• Με αφορμή άρθρο του καθηγητή Δημήτρη Χασάπη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΥΓΗ αναφορικά με τα πρότυπα σχολεία, έγινε στο συμβούλιο ανταλλαγή απόψεων σε συνέχεια και των σκέψεων που αντηλλάγησαν μέσω mail. Το μέλος του Δ.Σ. Αργύρης Θέος επεσήμανε την ανάγκη αλλαγής της ρητορικής του Συλλόγου προκειμένου να αυξήσουμε τις πιθανότητες επίτευξης των στόχων μας σε σχέση με την ευαισθητοποίηση της Πολιτείας για την ανάγκη αναβάθμισης της λειτουργίας δημόσιων προτύπων σχολείων, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τη μέθοδο Freinet που αποτέλεσε την βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκε το εκπαιδευτικό σύστημα της Φινλανδίας. Το μέλος του Δ.Σ. Πόπη Σωτηροπούλου, καθηγήτρια, αναφέρθηκε στα εμφανώς ανεπαρκή βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα του άρθρου. Η Αντιπρόεδρος Αλεξάνδρα Αργυροπούλου επανήλθε στην πρόταση να υπάρξει ένα «ολοκληρωμένο ντοσιέ» με επιστημονικές μελέτες που να τεκμηριώνουν τον ευεργετικό ρόλο στην κοινωνία από τη λειτουργία δημόσιων πρότυπων σχολείων. Ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας ανέφερε ότι οι όροι «αριστεία και πρότυπα» πρέπει να παραμείνουν στη ρητορική υπεράσπισης των επιδιώξεων του Συλλόγου. Παρεμβάσεις έκαναν επίσης και άλλα μέλη, τακτικά και αναπληρωματικά (Κώστας Φλώκος, Κώστας Βούλγαρης, Χαράλαμπος Διβάρης και Δημήτρης Τζουγανάτος). Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σωτήρης Ζησόπουλος ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί στο συντονιστικό όργανο των προτύπων σχολείων όπου και θα ληφθεί απόφαση αν θα υπάρξει απάντηση.

ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ Δ.Σ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 14 ΙΑΝΟΥΑΡΊΟΥ 2019, ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΑΛΕΞΆΝΔΡΑΣ.