Διάλογος με την Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής

Την Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των εκπροσώπων του Συντονιστικού Οργάνου των Συλλόγων Αποφοίτων Προτύπων Ιστορικών Σχολείων με τον Πρόεδρο της Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, και βουλευτή Επικρατείας καθ. Κώστα Γαβρόγλου. Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο Κος Κώστας Δουζίνας Βουλευτής Α΄Πειραιά, μέλος της ίδιας Επιτροπής (Απόφοιτος της Ιωνιδείου και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής).

Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση των θέσεων και προτάσεων των Συλλόγων Αποφοίτων για το μέλλον, την εξέλιξη αλλά και την υποστήριξη του θεσμού των Προτύπων και Πειραματικών Σχολείων, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο, κοινό έγγραφο –υπόμνημα των Συλλόγων Αποφοίτων, της 24ης Φεβρουαρίου 2016. προς τον κ. Υπουργό Παιδείας.
Με βάση αυτό το έγγραφο, ο Κος Μπουρλετίδης (Πρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων της Ιωνιδείου), ο οποίος πήρε την πρωτοβουλία για αυτή τη συνάντηση, παρουσίασε τις θέσεις των Συλλόγων Αποφοίτων, που αποτυπώνονται στους εξής άξονες:

  • Στήριξη και Διεύρυνση του Θεσμού των Προτύπων Σχολείων με ένταξη στο θεσμό σχολείων, που ενώ είναι ιστορικά , αποκλείστηκαν από τη δυνατότητα να παραμείνουν Πρότυπα και έμεινα Πειραματικά (Λύκειο Ζωσιμαίας, Ζάνειο Πειραιά, Α΄ Πλάκας, Πειραματικό Αθηνών).
  • Αλλαγή στο πλαίσιο χρηματοδότησης και αξιοποίησης πόρων των εν λόγω σχολείων. Η χρηματοδότηση τους θα πρέπει να απεμπλακεί από την σχολική επιτροπή των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης δεδομένου ότι δέχονται μαθητές από ευρύτερες περιοχές του Δήμου στον οποίο υπάγονται. Παρατηρείται το φαινόμενο με το υπάρχον μοντέλο δωρεές, έσοδα και κληροδοτήματα που αφορούν τα εν λόγω σχολεία να πηγαίνουν στην κάλυψη αναγκών των Δήμων και όχι στους εκπαιδευτικούς –λειτουργικούς σκοπούς τους.
  • Ενίσχυση του εκπαιδευτικού και υποστηρικτικού προσωπικού τους με την παροχή κινήτρων στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτά , με την διασφάλιση της θέσης και της εξέλιξης τους όταν ολοκληρώνεται η θητεία τους σε αυτά.
  • Περαιτέρω θεσμική κατοχύρωση των Συλλόγων Αποφοίτων των Σχολείων με συμμετοχή εκτός του Συμβουλίου και στα ΕΠΕΣ ώστε να μπορούν τα μέλη τους πάντοτε εθελοντικά να συνδράμουν τις δράσεις του Σχολείου και να συμβάλλουν στη σύνδεση με την τοπική κοινωνία.

Οι εκπρόσωποι των αποφοίτων έλαβαν τον λόγο και παρουσίασαν τις θέσεις τους. Κοινός τόπος όλων ήταν η συμβολή των Προτύπων στην παροχή υψηλής ποιότητας παιδείας, η δυνατότητα πρόσβασης που έχουν σε αυτά μαθητές όλων των κοινωνικών τάξεων, η αποδοχή του θεσμού των Προτύπων από το σύνολο της κοινωνίας. Από την πλευρά του Βαρβακείου, τονίστηκε η αναγκαιότητα διασφάλισης και αύξησης του αριθμού των Προτύπων, καθώς επίσης διατυπώθηκαν επιμέρους διαφωνίες στο πρόσφατο «Πόρισμα Λιάκου».

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής διατύπωσαν διάφορους προβληματισμούς ως προς τη λειτουργία των Προτύπων Σχολείων και την αναγκαιότητα διεξαγωγής των εισαγωγικών εξετάσεων. Πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας είναι ο αναπροσανατολισμός, που επιδιώκει μείωση των εξετάσεων, μείωση του ελιτισμού, αύξηση των πειραματικών και νέο καθορισμό κριτηρίων δημιουργίας πειραματικών και προτύπων.

Στην παρέμβασή τους υποστήριξαν ότι οι εξετασεις των Προτύπων σχολείων ενισχύουν την παραοικονομία, και την παραπαιδεία. Τα Πρότυπα δεν είναι αταξικά αλλά διαταξικά.  Παρόλο που η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης είναι ανύπαρκτη, το Υπουργείο θα ξεκινήσει μία προσπάθεια ανασχεδιασμού και ορθολογικοποίησης των προϋπολογισμών των σχολείων ωστε να υπολογιστεί  ποσο κοστίζει μια σχολική μονάδα. Επιδίωξή είναι η αύξηση των Πειραματικών Σχολείων, καθώς κάτι τέτοιο συμβαδίζει με την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και τη λογική του ΟΟΣΑ. Τα Πρότυπα και τα Πειραματικά θα είναι κάτω από την ίδια “ομπρέλα”. Η στάση απέναντι στην αξιολόγηση είναι θετική.

Εν κατακλείδι, αποφασίστηκε:

  • να υποβληθεί στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ένα Υπόμνημα στο οποίο θα περιγράφονται επακριβώς οι προτάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Αποφοίτων Προτύπων Ιστορικών Σχολείων σχετικά με την λειτουργία των Προτύπων Σχολείων και
  • να επαναληφθεί η συνάντηση εντός ευλόγου χρόνου.

Στην συνάντηση έδωσαν το παρόν οι Πρόεδροι των Συλλόγων Αποφοίτων Βαρβακείου, Ιωνιδείου, Ευαγγελικής Σμύρνης, Πειραματικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ζανείου Πειραιά, Α’ Πλάκας και Ζωσιμαίας κ.κ. Σωτήρης Ζησόπουλος, Κωνσταντίνος Μπουρλετίδης, Θάνος Τσιμπερδώνης, Ιωάννης Βαρότσος, Γιώργος Βίτσας, Ματθαίος Αρταβάνης και Αθανάσιος Δάλλας, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Κώστας Βουτσινάς και ο Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Αποφοίτων Ιωνιδείου Παναγιώτης Καλαβρός.