18/12/2013

-Εκδόθηκε από το Βαρβάκειο Ίδρυμα  σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και χωρίς τη δυνατότητα πώλησής του, το ειδικό επετειακό λεύκωμα με τη συμπλήρωση 150 ετών από την  ίδρυση της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής. Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες των μελών του Δ.Σ. και ιδιαιτέρως του προέδρου Μάριου Μπαχά, δεν κατέστη δυνατή η εξεύρεση χορηγού ώστε το λεύκωμα να μπορεί εκδοθεί με επιμέλεια του Συλλόγου Αποφοίτων και να διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία.

Επίσκεψη στο Δήμαρχο Κηφισιάς Νίκο Χιωτάκη πραγματοποίησαν οι Μάριος Μπαχάς, Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων, Δημήτρης Τζάνας, Γενικός Γραμματέας και Λεωνίδας Μάντζος, Διευθυντής του Λυκείου της Βαρβακείου Σχολής και Αντιπρόεδρος του Βαρβακείου Ιδρύματος. Σκοπός της επίσκεψης ήταν η  υποβολή έγγραφου αιτήματος με στόχο την εκμαίευση της θετικής στάσης του Δήμου Κηφισιάς σε σχέση με την ανέγερση κτιρίου για τη Βαρβάκειο Σχολή στο εκ 30 στρεμμάτων οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βαρβακείου Ιδρύματος που βρίσκεται στο Δήμο. Ο Δήμαρχος ζήτησε φάκελο του σε σχέση με όσα έχουν στο παρελθόν λάβει χώρα και υποσχέθηκε να φέρει το θέμα το συντομότερο στο Δημοτικό Συμβούλιο. Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Αττικής ζήτησε την έγγραφη θετική στάση  του Δήμου Κηφισιάς προκειμένου να εξετάσει το ενδεχόμενο χρηματοδότησης της ανέγερσης νέου κτιρίου της Βαρβακείου Σχολής μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Κατόπιν εισήγησης του ιστορικού μέλους του Συλλόγου μας Δημήτρη Φάντη, συμφωνήθηκε να συνταχθεί επιστολή-αίτημα προς το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με στόχο τη, χρηματοδότηση, άλλως τη συγχρηματοδότηση  της ανέγερσης κτιρίου για τη Βαρβάκειο Σχολή στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του Βαρβακείου Ιδρύματος στο Δήμο Κηφισιάς.  Ο Δημήτρης Τζάνας, Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου, ανέλαβε τη σύνταξη της σχετικής επιστολής με στόχο την υποβολή της στο Ίδρυμα. Ο Δημήτρης Φάντης εξέφρασε τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για την πιθανή ανταπόκριση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο αίτημά μας, παρά το γεγονός ότι στο παρελθόν παρόμοιο αίτημα είχε απορριφθεί.

Ο Σωτήρης Ζησόπουλος , μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας ,συνεχίζει τη  διερεύνηση της δυνατότητας συμμετοχής όσων μελών του Συλλόγου  επιθυμούν, στο κέντρο ΑΚΤΗ (ΠΕΙΡΑΙΩΣ) όπου εμφανίζονται οι Μαχαιρίτσας-Σαββόπουλος –Μπουλάς- Ζουγανέλης. Για το σκοπό αυτό   διαπραγματεύεται  με τον υπεύθυνο του κέντρου και απόφοιτό μας  κ. Κάραλη  ώστε να επιτευχθεί σημαντική έκπτωση στις σχετικές τιμές.

Στις 9 Δεκεμβρίου 2013,  πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής ειδική εκδήλωση στη μνήμη του μεγάλου μας λογοτέχνη Αντώνη Σαμαράκη, αποφοίτου της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής,  με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 ετών από το θάνατό του. Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν οι Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας, Γιάννης Ξανθούλης, συγγραφέας, Λευτέρης Παπαδόπουλος, δημοσιογράφος-στιχουργός, Τίτος Πατρίκιος, ποιητής, Ελλη Στάη, δημοσιογράφος, Παναγιώτης Τέτσης, ζωγράφος και Σεραφείμ Φυντανίδης, δημοσιογράφος.

Ο Κωνσταντίνος Φλόκος, ειδικός σε θέματα πληροφορικής και απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής (1984), υπέβαλε στο Σύλλογο εγγράφως τις σκέψεις  του για το «τι πρέπει να γίνει» ώστε υλοποιηθεί ο στόχος των αποφοίτων  «να ξαναβρεθούμε, αξίζει !». Σε επόμενο Δ.Σ. θα υπάρξουν αποφάσεις σε σχέση με τη μεταφορά της ευθύνης για τα θέματα επικοινωνίας στον κ. Φλόκο με στόχο την επίτευξη του στόχου περισσότεροι απόφοιτοι να έλθουν πιο κοντά στο Σύλλογο, ιδιαίτερα δε απόφοιτοι με  ηλικίες κάτω των 50 ετών.