15/05/2014

  • Με πρωτοβουλία του μέλους του Δ.Σ.  Κώστα Βούλγαρη πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του νέου ηλεκτρονικού ιστιότοπου (site) του Συλλόγου Αποφοίτων της Βαρβακείου Σχολής. Κατά γενική ομολογία το νέο siteείναι ευπαρουσίαστο, φιλικό, πλήρες και διαδραστικό και θα συμβάλει στην αναβάθμιση της επικοινωνίας  μας προς διάφορες κατευθύνσεις (μέλη της οικογένειας του Βαρβακείου και άλλους). Ευλόγως, ο Κώστας Βούλγαρης δέχθηκε τα συγχαρητήρια όλων των παρισταμένων μελών του Δ.Σ. Υπενθυμίζεται ότι εφεξής η ευθύνη λειτουργίας του μεταφέρεται στους Κωνσταντίνο Φλώκο (απόφοιτο της Βαρβακείου Σχολής και ιδιοκτήτη εταιρείας πληροφορικής) και Δημήτρη Σείριο (ειδικός σε θέματα πληροφορικής και επί πολλά έτη Πρόεδρο του Συλλόγου Κηδεμόνων) που μετέχουν στις συνεδριάσεις του Δ.Σ. και έχουν ήδη από την αρχή του έτους εκδηλώσει την επιθυμία να συμβάλουν λόγω της ειδικής τεχνογνωσίας τους.
  • Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μάριος Μπαχάς ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας Αθανάσιο Κυριαζή (απόφοιτο της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής), έθεσε το θέμα της πλήρωσης της θέσης γραμματέως στο Σχολείο, όπως ρητώς προβλέπεται από την πρόσφατη νομοθεσία των νέων Προτύπων Πειραματικών Σχολείων. Έλαβε δε την απάντηση ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για ορισμό γραμματέως από τυχόν μετατάξεις υπαλλήλων του Υπουργείου Παιδείας.Επίσης, έθεσε το θέμα της τροπολογίας που ψηφίστηκε από τη Βουλή με βάση την οποία  ο ΟΠΕΒ τίθεται σε εκκαθάριση και η περιουσία μεταβιβάζεται στο Δήμο Αθηναίων. Υπενθυμίζεται ότι ο ΟΠΕΒ οφείλει σημαντικού ύψους ενοίκια προς το Βαρβάκειο Ίδρυμα, το όποιο έχει κατάσχει συντηρητικώς τα βιβλία της βιβλιοθήκης του προσβλέποντας σε ικανοποίηση των απαιτήσεών του από αυτή την περιουσία.
  • Έγινε η παρουσίαση των εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη στο Δ.Σ. του Βαρβακείου Ιδρύματος και θα επακολουθήσει η αποδοχή της με απόφαση του Δ.Σ. Στη συνέχεια θα ζητηθεί η άδεια του ΚΑΣ. Υπενθυμίζεται ότι οι συλλογές θα στεγαστούν στους χώρους του κτιρίου της οδού Πεσμαζόγλου.
  • Ο Γραμματέας του Συλλόγου Αποφοίτων Δημήτρης Τζάνας ανακοίνωσε ότι προχωρεί η διαδικασία διαμόρφωσης του προγράμματος για τη διεξαγωγή ειδικής εκδήλωσης μνήμης στη Βαρβάκειο Αγορά το Νοέμβριο 2014 για τα 70 χρόνια από την καταστροφή του ιστορικού σχολείου της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής, με συνδιοργανωτή το Δήμο Αθηναίων.
  • Το Δ.Σ. αποφάσισε τη διαγραφή του μέλους του Ασημάκη Ασημακόπουλου λόγω της πολύμηνης απουσίας από τα Δ.Σ. Ακολουθώντας τα προβλεπόμενα από το καταστατικό του Συλλόγου Αποφοίτων, ορίστηκε νέο μέλος ο Κωνσταντίνος Μαυρομάτης, 1ος επιλαχών κατά τις εκλογές του Ιουνίου 2014. Το νέο μέλος ενημερώθηκε σχετικά και αποδέχθηκε να παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ.
  • Ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις άφησε στους παρευρεθέντες η εκδήλωση της 24/4/2014 με θέμα «Καριέρα, Επιχειρηματικότητα και συνεργασίες», πρωτοβουλία της Εταιρείας Επαγγελματικής Δικτύωσης αποφοίτων Βαρβακείου (δίκτυο VBN). Στην εκδήλωση παρέστησαν οι Μάριος Μπαχάς , Πρόεδρος του Συλλόγου μας, Αλεξάνδρα Αργυροπούλου, Αντιπρόεδρος του Συλλόγου, Αιμιλία Βλαχογιάννη, επίτιμο μέλος του Συλλόγου μας και ο Λυκειάρχης του Βαρβακείου Προτύπου Πειραματικού Σχολείου Λεωνίδας Μάντζος.
  • Σε αναλογία 1 προς 7 θα διαμορφωθεί φέτος η σχέση επιτυχόντων – συμμετασχόντων στις εξετάσεις για την εισαγωγή στο Βαρβάκειο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο. Γίνεται επομένως φανερό ότι αυξάνει η ανταπόκριση των γονέων για τη συμμετοχή των παιδιών τους στις εξετάσεις για τη εισαγωγή τους στο Βαρβάκειο. Έτσι, σταδιακά αναβαθμίζεται πάλι ο ρόλος των Δημόσιων Προτύπων Σχολείων στην ελληνική κοινωνία αποδεικνύοντας την ορθότητα της επανόδου της διαδικασίας των εξετάσεων.