12/3/2014

Οριστικοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Αποφοίτων για την ενημέρωση των γονέων, κυρίως, σε σχέση με τη διαδικασία συμμετοχής των παιδιών της 6ης Δημοτικού και της 3ης Γυμνασίου στις εξετάσεις για την εισαγωγή τους στα νέα Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία. Στην εκδήλωση που θα διεξαχθεί το Σάββατο 15/3/14 στο Ιωνικό Κέντρο της Πλάκας, θα προεδρεύσει ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων Βαρβακείου Σχολής Μάριος Μπαχάς και θα συμμετάσχουν ως ομιλητές η Αιμιλία Βλαχογιάννη, Επ. Σχολική Σύμβουλος και πρ. Δ/ντρια του Βαρβακείου Γυμνασίου, ο Κων/νος Αποστολόπουλος, Σχολικός Σύμβουλος, η Παναγιώτα Διονυσοπούλου, Δ/ντρια Υπουργείου Παιδείας και εκπρόσωπος του Υπουργείου στο Βαρβάκειο Ίδρυμα και η Γεωργία Καυκά, ειδική ψυχολόγος. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με συζήτηση με το κοινό και με μαθητές που φοιτούν ήδη στα Πρότυπα Σχολεία της Βαρβακείου Σχολής.

Ο Πρόεδρος Μάριος Μπαχάς ενημέρωσε ότι επιδιώκεται να δρομολογηθούν ενέργειες με στόχο της στέγαση της γνωστής Συλλογής μεταβυζαντινών εικόνων Βελιμέζη  (που ανήκει σήμερα σε αποφοίτους της Βαρβακείου Σχολής) στο διατηρητέο κτίριο του Ιδρύματος Σαρρή (επί της οδού Τσιμισκή 38). Για το σκοπό αυτό θα χρειασθούν διάφορες ενέργειες, όπως η αποκατάσταση του κτιρίου και η οριστική διακοπή της διαδικασίας παράδοσης της συλλογής προς την ΑΣΚΤ. Η πρόταση του Προέδρου έτυχε θερμής αποδοχής καθώς εκτιμάται ότι το όλο εγχείρημα μπορεί να ολοκληρωθεί σε εύλογους χρόνους και εκτιμάται ότι θα τύχει και της αποδοχής του Βαρβακείου Ιδρύματος,  αναμένεται  δε  να έχει πολλαπλά οφέλη για την οικογένεια του Βαρβακείου.

Στις 7 Μαρτίου διενεργήθηκε από το Βαρβάκειο Λύκειο  το ετήσιο μνημόσυνο του Εθνικού Ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη. Τελέστηκε λειτουργία στο ναό Μεταμόρφωσης Σωτήρος στην Πλάκα, κατάθεση στεφάνου στον ανδριάντα του ευεργέτη  στο Ζάππειο και τρισάγιο  στον τάφο του στο Α’ Νεκροταφείο,   με τη συμμετοχή του Προέδρου του Συλλόγου Μάριου Μπαχά και άλλων αποφοίτων. Στη συνέχεια  πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση σε αίθουσα της Τράπεζας της Ελλάδος στην οποία  ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας απηύθυνε χαιρετισμό προς το ιδιαίτερα πυκνό ακροατήριο, αναφέροντας τους λόγους που έχουν συμβάλει ώστε η οικογένεια του Βαρβακείου να βρίσκεται σε ανορθωτική πορεία. Επίσης, οι μαθητές του σχολείου απέδωσαν υποδειγματικά τα του βίου του Ιωάννη Βαρβάκη σε σχέση με την περίοδο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού, ενώ ειδικό αφιέρωμα έγινε για τον Βασίλη Ασημομύτη, τον μεγάλο δάσκαλο και Καθηγητή της Βαρβακείου Σχολής, στον οποίο οφείλουμε πολλές από τις γνώσεις μας για τον Εθνικό Ευεργέτη,  όπως έχουν καταγραφεί στο σχετικό βιβλίο του. Τέλος, απονεμήθηκαν τα βραβεία τα βραβεία Σαρρή-Τζουγανάτου και Νικοπούλου σε αριστεύσαντες μαθητές του σχολείου.

Στις 5 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε από το Δήμο Ψυχικού-Φιλοθέης η απονομή βραβείων σε διακριθέντες στις Πανελλήνιες εξετάσεις μαθητές των σχολείων του Δήμου. Περίπου το ήμισυ από αυτά δόθηκαν σε μαθητές της Βαρβακείου Σχολής, ενώ ειδικό βραβείο δόθηκε στο Δημήτρης Σύριο για την πολυετή συμμετοχή  του στην Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Ψυχικού. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μάριος Μπαχάς.

Θετική ανταπόκριση έχει ήδη υπάρξει από το Δήμο Αθηναίων σε σχέση με το αίτημά μας για τη διενέργεια ειδικής εκδήλωσης μνήμης στη Βαρβάκειο Αγορά με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 ετών από την καταστροφή του ιστορικού σχολείου. Θα υπάρξουν συνεννοήσεις για τα περαιτέρω ώστε να εξευρεθεί ο κατάλληλος χρόνος και να διαμορφωθεί το κατάλληλο πρόγραμμα για την εκδήλωση.

Σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα-μηχανικό Χρήστο Πλατσούκα (απόφοιτο της Βαρβακείου Σχολής), ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μάριος Μπαχάς θα επισκεφθεί κατά τις επόμενες ημέρες τους εκπροσώπους της πολεοδομίας Κηφισιάς. Στόχος είναι να υπάρξει η συνομολόγηση του Δήμου σε σχέση με τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε στη συνέχεια να καταστεί δυνατή η υποβολή ολοκληρωμένου φακέλου προς την Περιφέρεια Αττικής για τη χρηματοδότηση νέου κτιρίου για τη Βαρβάκειο Σχολή στην έκταση 30 περίπου στρεμμάτων στη θέση Παληάγιαννη Κηφισιάς, που ανήκει στο Βαρβάκειο Ίδρυμα. Για το σκοπό αυτό ο Χρήστος Πλατσούκας υπέβαλε αναλυτικό υπόμνημα απαιτούμενων ενεργειών.

Στα αμέσως επόμενο διάστημα, συμφωνήθηκε να γίνουν οι ενέργειες αναβάθμισης του υφιστάμενου υπολογιστή, ώστε το γραφείο του Συλλόγου  στη Στοά Φέξη, που έχει ήδη ανακαινισθεί μετά από ενέργειες του Γραμματέα του Συλλόγου Δημήτρη Τζάνα, να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι. Για το σκοπό αυτό θα συνεργαστούν ο Γραμματέας  του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας με τους Δημήτρη Σύριο και Κωνσταντίνο Ουζούνη, μέλος του Δ.Σ.  Στη συνέχεια, θα απασχοληθεί άτομο από την οικογένεια του Βαρβακείου, ει δυνατόν, υπό την εποπτεία των παραπάνω με στόχο την επεξεργασία της υφιστάμενης  βάσης δεδομένων των αποφοίτων, την αναζήτηση  αναλυτικών στοιχείων για την ομάδα αποφοίτων της περιόδου 1976-2002 (είναι διαθέσιμα τα ονοματεπώνυμα)  και λοιπές ενέργειες  αναβάθμισης της επικοινωνίας μας. Συμφωνήθηκε να απασχοληθεί για περίοδο δύο αρχικά μηνών, ώστε να διακριβωθεί η πορεία του έργου αυτού και ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την ολοκλήρωσή του.