04/05/2017

ΠΡΑΚΤΙΚΑ Δ.Σ ΠΕΜΠΤΗ 4/5/2017

• Την Παρασκευή 17/3 πραγματοποιήθηκε το ετήσιο μνημόσυνο προς τιμήν του Εθνικού μας ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη με οργανωτή το Βαρβάκειο Γυμνάσιο. Στη Μητρόπολη, όπου παρέστη το επίτιμο μέλος Αιμιλία Βλαχογιάνη, στο 1ο Νεκροταφείο και στον Ανδριάντα στο Ζάππειο (κατάθεση στεφάνων) όπου παρέστησαν η αντιπρόεδρος Αλεξάνδρα Αργυροπούλου και το μέλος του Δ.Σ. Φίλιππος Σείριος. Με τη συμμετοχή και μαθητών, όπως πάντα!

• Την ίδια ημέρα, ακολούθησε εκδήλωση που οργάνωσε το Βαρβάκειο Γυμνάσιο (οργανωτική επιτροπή οι κυρίες Παζάρσκη και Α. Γκενάκου) στην Τράπεζα της Ελλάδος, στην ετήσια ημερίδα στη μνήμη του Ιωάννη Βαρβάκη. Με παρουσίαση από τους μαθητές των τμημάτων Β2 και Β4 του θέματος «Ο Βαρβάκης κοντά στους πρόσφυγες». Ακολούθησαν η ομιλία του Παναγιώτη Πάτση, Δ/ντή Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών και αποφοίτου της Βαρβακείου Σχολής με θέμα «Το επιστημονικό έργο του Δημήτρη Αιγινήτη» και η ομιλία του καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Νικόλαου Αναστασόπουλου με θέμα «Ο απόφοιτος της Βαρβακείου Σχολής Δημήτριος Αιγινήτης: πολιτικός βίος, κοινωνική επιρροή και επιστημονική καταξίωση». Ο Δημήτρης Αιγινήτης (1862-1934) αποφοίτησε από τη Βαρβάκειο Σχολή το 1879 και η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη σε αυτόν. Τέλος, απενεμήθησαν τα βραβεία Σαρρή, Τζουγανάτου και Νικόπουλου σε αποφοίτους του Βαρβακείου Λυκείου που σημείωσαν άριστες επιδόσεις. Στην εκδήλωση παρέστη ο Γραμματέας του Συλλόγου Δημήτρης Τζάνας που μίλησε εκ μέρους των Αποφοίτων.

• Την Παρασκευή 7 Απριλίου πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το αφιέρωμα στον Βλάση Κανιάρη, που οργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου στο Μουσείο της Ακρόπολης με την ευγενική χορηγία της εταιρείας Αccenture. Το αφιέρωμα επιμελήθηκε η κα Αιμιλία Βλαχογιάννη που εργάστηκε ακούραστα για επτά μήνες, με αποτέλεσμα να παραχθεί ένα πολύ πλήρες, ανθρώπινο και συγκινητικό αποτέλεσμα. Προσέγγισε τον Κανιάρη σαν καλλιτέχνη και σαν άνθρωπο, μέσα από μαρτυρίες των φίλων του και της οικογένειας του. O καθ. Μάνος Στεφανίδης έδωσε την δικιά του οπτική για το έργο του Κανιάρη και την συνεργασία του μαζί του. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η σύζυγος και τα παιδιά του Κανιάρη καθώς και συνοδοιπόρος του στη τέχνη Κώστας Τσόκλης. Το κοινό που παρευρέθηκε απόλαυσε μια κατά γενική ομολογία εξαιρετική εκδήλωση χειροκροτώντας με θέρμη στο τέλος.

• Στις 4/4 κοινοποιήθηκε στο Σύλλογό μας επιστολή της Γενικής Δ/νσης Ποιότητας Ζωής , Δνση Σχεδίου Πόλης και Αστικού Περιβάλλοντος με την οποία γίνεται δεκτή η τοποθέτηση πινακίδας στον περιβάλλοντα χώρο με το κείμενο που έχει προταθεί από το Σύλλογο, ώστε να μνημονεύεται η ύπαρξη του ιστορικού κτιρίου της Βαρβακείου Σχολής. Με την αναμόρφωση της Βαρβακείου Αγοράς, συμφωνήθηκε να κατασκευαστεί και η μαρμάρινη στήλη, όπως έχει ζητήσει ο Σύλλογός μας.

• Συμφωνήθηκε να καταβληθεί προσπάθεια για τη συγκέντρωση του υλικού των κατά γενική ομολογία εξαιρετικών εκδηλώσεων που έχει οργανώσει ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια για διακεκριμένους αποφοίτους του, με την επιμέλεια της Αιμιλίας Βλαχογιάννη. Προσεχής στόχος μετά την υλοποίηση του εγχειρήματος θα είναι η έκδοση ειδικού τόμου από το Σύλλογο.

• Συμφωνήθηκε η επόμενη προσωπικότητα –απόφοιτος του σχολείου μας προς τιμήν του οποίου θα διενεργηθεί εκδήλωση κατά το επόμενο έτος. Είναι ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου που διατέλεσε καθ. Πανεπιστημίου, Ακαδημαϊκός, Υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Υπουργός Οικονομικών και πολιτικός (ΚΟΔΗΣΟ, ΝΔ). Με επιμέλεια της Αιμιλίας Βλαχογιάννη και συμμετοχή στην οργάνωση του Δημήτρη Τζάνα, Γραμματέα του Συλλόγου.

• Βήματα προόδου συντελούνται στην επικοινωνιακή προσπάθεια του Συλλόγου, με τη δημιουργία νέας σελίδας με τίτλο «Σύλλογος Αποφοίτων Βαρβακείου». Προσδοκάται η κλιμάκωση της προσπάθειας στο επόμενο διάστημα, όπως ανέφερε ο Αλέξανδρος Κυδωνάκης που συμμετείχε στο συμβούλιο, ενώ ικανοποιητικές επιδόσεις στην συγκέντρωση συνδρομών συντελούνται από το νέο εισπράκτορα. Επίσης, ο Κωνσταντίνος Χαροκόπος που επίσης παρέστη στο συμβούλιο, πρότεινε τη συνέχιση εκδηλώσεων με θέματα που απασχολούν την κοινή γνώμη με τη συμμετοχή αποφοίτων σε αυτά, όπως θέματα πληροφορικής ή άλλα (ιατρικά, νομικά για παράδειγμα). Η πρόταση έγινε επί της αρχής δεκτή και θα επιδιωχθεί μετά το φθινόπωρο η υλοποίησή της. Τέλος, ο Μπάμπης Διβάρης που επίσης συμμετείχε, ζήτησε να διερευνηθεί η δυνατότητα υποστήριξης του φορέα Regeneration από το Σύλλογο Αποφοίτων. Ο φορέας συγκεντρώνει βιογραφικά σημειώματα και με μια εσωτερική διαδικασία επιλέγει ένα αριθμό που προωθούνται σε εταιρείες για πρόσληψη. Συμφωνήθηκε να διερευνηθεί περαιτέρω.

• Συμφωνήθηκε να επανεξεταστεί το περιεχόμενο του πονήματος του Γραμματέα του Συλλόγου Δημήτρη Τζάνα που αφορά το όραμα και την αποστολή του Συλλόγου, με στόχο την ανάρτησή του στο site μας.

• Συμφωνήθηκε η ημερομηνία διεξαγωγής της ετήσιας Γ.Σ. την Τετάρτη 7/5 στο Electra Palace της Πλάκας. Πέραν των συνήθων ενεργειών οργανωτικού χαρακτήρα που θα διενεργήσει ο Γραμματέας Δημήτρης Τζάνας, συμφωνήθηκε να υπάρξει η κατάλληλη επικοινωνιακή προσπάθεια ώστε η συμμετοχή να είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα.