Εκδήλωση για τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου

Την Τετάρτη 25 Απριλίου, οι απόφοιτοι τίμησαν ένα μεγάλο ευπατρίδη του δημόσιου βίου, τον απόφοιτο της Βαρβακείου Σχολής οικονομολόγο-πανεπιστημιακό-ακαδημαϊκό και πολιτικό Γιάγκο Πεσμαζόγλου. Η επιβλητική αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών, στην οποία όπως αναφέρθηκε υπήρξαν Πρόεδροι τρεις απόφοιτοί μας (ο Δημήτρης Αιγινήτης το 1929, ο Κωνσταντίνος Τσάτσος το 1966 και ο Γιάγκος Πεσμαζόγλου το 1996), αποδείχθηκε μικρή σε χωρητικότητα για να ανταποκριθεί σε όλους όσοι θέλησαν να παρευρεθούν, απόφοιτοι και φίλοι των αποφοίτων. Δεν έλειψαν δε και οι επώνυμοι, μεταξύ των οποίων ήταν ο Γιώργος Ανωμερίτης, ο Τίτος Πατρίκιος, ο Νίκος Φίλης, ο Στρατής Στρατήγης, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου κοκ. Η Αιμιλία Βλαχογιάννη που είχε την επιμέλεια του αφιερώματος, ανταποκρίθηκε με το παραπάνω στο δύσκολο εγχείρημα να παρουσιάσει σε περιορισμένο χρόνο όλες τις πτυχές της πολυδιάστατης προσωπικότητας του Γιάγκου, καθηλώνοντας τους παρισταμένους και κερδίζοντας το παρατεταμένο χειροκρότημα στη συνέχεια.

Η παρουσίασή της ολοκληρώθηκε με συνεντεύξεις με τη σύζυγο του Γιάγκου, τη Μιράντα, τα παιδιά του Στέφανο και Βασίλη, τη στενή συνεργάτιδα στην Τράπεζα της Ελλάδος Δήμητρα Κορυτσά που αναφέρθηκε στην περίοδο που ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία σύνδεσης της Ελλάδος με την ΕΟΚ, τον Κωνσταντίνο Αλαβάνο και τον ηθοποιό Στέφανο Ληναίο. Όλοι τους φώτισαν πτυχές της πολύμορφης προσωπικότητας του Γιάγκου, με ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο της δικτατορίας και στις δράσεις που ανέπτυξε ο ιδιαίτερα ευφυής και κορυφαίου ηθικού αναστήματος αυτός άνδρας.

Στη συνέχεια, ο καθηγητής Νίκος Θεοχαράκης αναφέρθηκε στην επιστημονική συμβολή του Γιάγκου σαν οικονομολόγου εστιάζοντας στην περίοδο των σπουδών του στο Cambridge με αναφορά στην πρωτοποριακή του έρευνα για τους οικονομικούς κύκλους. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη συζήτηση- στρογγυλό τραπέζι στο οποίο οι καθηγητές Νίκος Θεοχαράκης , Νίκος Βέττας και η καθηγήτρια Λούκα Κατσέλη συνομίλησαν με τον Δ/ντα Σύμβουλο της Accenture και μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου μας Κυριάκο Σαμπατακάκη που έθεσε καίρια οικονομικά ερωτήματα.

Μεταξύ άλλων το ζήτημα της πρόβλεψης των οικονομικών διακυμάνσεων, με ειδική αναφορά στην κρίση που ξεκίνησε το 2007-8 και το ζήτημα της αναπτυξιακής διαδικασίας, με αναφορά στους παράγοντες που την προσδιορίζουν και το είδος που είναι σκόπιμο να επιδιωχθεί, με τους συμμετέχοντες να δίνουν σύντομες μεν αλλά ουσιαστικές σε περιεχόμενο απαντήσεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Ακαδημία Αθηνών για την παραχώρηση της αίθουσας, την Accenture που ήταν ο χορηγός της εκδήλωσης αλλά και προς όλους τους συντελεστές μιας εκδήλωσης που μας έκανε όλους να νοιώσουμε ιδιαίτερα περήφανοι που έχουμε την τύχη να έχουμε αποφοιτήσει από το Βαρβάκειο !